Home » Мнения » От Тръмп за Путин, с любов

От Тръмп за Путин, с любов

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., руснаците отвориха шампанско в Москва, тайно и публично. Според тях победата на Тръмп е от полза за Кремъл. Днес отново искат шампанско. Руският президент Владимир Путин дори не трябваше да чака до изборите през 2024 г. и евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, за да има повод за празнуване, пише за СиЕнЕн Фрида Гитис, бивш продуцент и кореспондент на CNN, към момента колумнист на CNN, The Washington Post и World Politics Review.

Тръмп вече се оказа фантастично полезен за Путин.

Бившият президент и неговите привърженици на MAGA опаковат безценен подарък за руския лидер точно навреме за втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна.

С всеки изминал ден изглежда, че те ще принудят Съединените щати да нарушат думата си и почти да изоставят Украйна – заедно с други разкъсани от война региони и индо-тихоокеанската отбрана.

За момент изглеждаше, че Конгресът на САЩ ще се държи отговорно. Беше странно, че спешно необходимата помощ за Украйна беше включена в законопроекта за сигурността на границата. Но законопроектът, договорен старателно и съдържащ почти всичко, което републиканците поискаха за справяне с кризата на границата, внезапно беше торпилиран от републиканските съюзници на Тръмп.

Няма значение, че активистите на MAGA бяха прекарали години, внушавайки, че нищо няма по-голямо значение от контрола на границата. Няма значение, че законодателството налага най-строгите ограничения от десетилетия. Няма значение, че включва подкрепата, от която Украйна се нуждае, за да води война, която е от жизненоважно значение за Съединените щати и техните съюзници, заедно с финансиране за войната на Израел срещу Хамас, хуманитарна помощ за Газа и финансиране за операции в Червено море, където подкрепяните от Иран хуси изстрелват ракети по кораби и Тайван, самоуправляващият се остров, заплашван от Китай.

Не, законопроектът беше обявен за мъртъв от съюзниците на Тръмп, защото бившият президент реши, че е лош за него.

Тръмп даде да се разбере, че иска хаос на границата, за да може да води кампания по въпроса, обвинявайки Байдън. Решаването му, каза той, би било „подарък“ за демократите.

За Тръмп колкото по-лоши са нещата в Съединените щати, толкова по-добри са шансовете му да се възползва от недоволството и да представи администрацията на Байдън като провал. Ето защо той каза, че се надява рецесия и икономически „срив“, да се случат преди края на годината.

Това е удивително цинична тактика за човек, който се опитва да убеди избирателите да го поставят начело. Може и да е, а може и да не е работещо за избори, но вече превръща правенето на политика в умишлено контрапродуктивна бъркотия. Невероятно, но той очаква поддръжниците си в Конгреса да гласуват против законопроекти, които според тях биха били от полза за страната им. Това е обратното на патриотизъм.

Привържениците на Тръмп в Конгреса бързо се съгласиха, дори преди да видят законопроекта за границата. И след като той заплаши всеки, който го подкрепи, с „края на кариерата му“, много републиканци, които може би са искали да го подкрепят, тихо се отдръпнаха.

Сенатор Брайън Шац (D-HI) се обяви за „поразен“ от резултата. Републиканците получиха всичко, което поискаха, написа той в X, след което го „убиха“.

Ако не стане чудо, законодателството е обречено, а с него, много вероятно и перспективите за значителна помощ от САЩ за Украйна.

Представете си радостта в Москва!

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс по-рано тази година описа изоставянето на Украйна като грешка с „исторически размери“.

Бившият републиканец Лиз Чейни отбеляза дългосрочните последици. „По заповед на Тръмп“, написа тя в Х, републиканците не просто отхвърлят споразумението за сигурност на границата – те също така изоставят съюзниците на Америка в Украйна. „Тръмп и (Републиканската партия) губят войната нарочно в непростимо предателство, което ще укрепи враговете на Америка за години напред“, добави тя.

Машинациите на Тръмп и неговите съюзници превръщат Съединените щати в по-слаба, по-малко уважавана сила в света. Държавата изглежда нефункционална и ненадеждна, неспособна да реши проблемите си и да удържи на думата си дори по най-спешните въпроси.

Ако основната причина на Тръмп да саботира споразумението за сигурност на границата е увековечаването на проблем, който наранява Байдън, то нараняването на Украйна и подпомагането на Русия е точно, което той ни каза за своите възгледи.

Не само че му беше толкова трудно да изрази каквато и да е критика към Путин или че когато Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Тръмп избухна, наричайки ходовете на Путин „гениални… доста хитри!“ (Въпреки че по-късно той осъди нахлуването, като по някакъв начин обвини Байдън за него.)

Когато миналата година го попитаха дали иска Украйна да спечели, той избегна въпроса, като се похвали, че ще сложи край на войната „за един ден; 24 часа“ и се оплака, че САЩ дават твърде много боеприпаси на Киев.

Изявлението беше почти универсално тълкувано като знак за края на подкрепата на САЩ, последвано от натиск върху Украйна да отстъпи земя на руските нашественици, ако той стане президент.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече изявленията на Тръмп „много опасни“.

С не особено завоалиран знак, че пътят за победа на Путин ще бъде улеснен, ако Тръмп победи, има малък стимул за Путин да прекрати войната в скоро време.

Поддръжниците на помощта за Украйна (и Израел) не се отказват. Говори се за отделен проект за помощ за Украйна, но поддръжниците на Тръмп повториха скептицизма му. Вече беше представен самостоятелен законопроект за помощта за Израел, но той не постигна голям напредък.

Членовете на НАТО – особено онези, които преди това вече са били под ботуша на Москва – вярват, че ако Украйна загуби, Русия ще се окуражи да ги атакува. Точно тази седмица оценка на датската разузнавателна служба заключи, че е много вероятно Русия да възнамерява да използва „военна сила“ срещу НАТО. Според тях Москва иска да увеличи присъствието си в Балтийско море и е повишила готовността си да поема рискове. Тръмп, скептик към НАТО, изрази съмнение относно желанието си САЩ да защитават своите съюзници в НАТО.

Това е Русия, която някои членове на MAGA радостно прегръщат. Тъкър Карлсън, опозореният бивш провокатор на Fox, е в Москва и интервюира Путин. Руските медии го обсипват с ласкателства за знаменитост. Не е изненада. Карлсън, за когото Тръмп по-рано каза, че ще смята за потенциален вицепрезидент, повтори изфабрикуваните теми на Путин, за да оправдае нахлуването в Украйна, както направиха и други членове на крайнодесните медии на MAGA.

Тъй като Тръмп дерайлира помощта, някога силната съпротива на Украйна срещу руските нашественици се колебае. Украинците все още се борят смело и постигат някои грандиозни победи, но бързо им свършват патроните. Неуспешното попълване на техния арсенал води до повече жертви.

Може да се каже, че повече украинци умират в резултат на срамния обрат на събитията на Капитолийския хълм.

Украинците засилват производството на дронове и артилерийски оръдия, а Европа се опитва да запълни празнината. Европейският съюз одобри 50 милиарда долара допълнителна помощ; Холандия обеща да изпрати повече бойни самолети, а европейските страни бързат да разширят производството, но това отнема време.

САЩ притежават най-големия военен арсенал в света. Без помощта на Вашингтон за украинската демокрация, която се изправя срещу вероятно най-агресивния от враговете на САЩ, Русия може да излезе победител.

За Съединените щати, техните демократични съюзници и глобалната стабилност това би имало неизмеримо вредни последици.

За Путин и неговия режим никакво количество шампанско не би било достатъчно, за да отдаде дължимото на значението на тази победа.

Поставете оценка:
2.8

Оценка 2.8 от 30 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар