Home » Мнения » “Перлата на Черно море”: защо Одеса е толкова важна
d0bfd0b5d180d0bbd0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d187d0b5d180d0bdd0be d0bcd0bed180d0b5 d0b7d0b0d189d0be d0bed0b4d0b5d181d0b0 d0b5 d182d0bed0bb - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - "Перлата на Черно море": защо Одеса е толкова важна

“Перлата на Черно море”: защо Одеса е толкова важна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наричат Одеса “перлата на Черно море”. Разкошният град е създаден през 1794 г. от Екатерина Велика, а обликът му задълго остава руски. Днес той е изключително важен в стратегически план. Какво ще стане, ако бъде превзет?

Наричат града “перлата на Черно море”. Но сега украинците се опасяват, че Одеса може да е следващата цел на руските войски. Създаденият от руската императрица Екатерина Велика град е изключително важен – както в символичен, така и в стратегически план. В Одеса се намира най-голямото украинско пристанище, което е жизнено важно за икономиката на цялата страна.

Именно заради своето гигантско пристанище градът е играл по-специална роля още по времето на царска Русия. От онова време в града живеят предимно рускоговорящи хора, а важна роля в историята на града са играли не само руснаци, но и украинци, гърци, турци, румънци и българи. Легендите разказват, че през 19 век жителите на града, сред които и много евреи, са владеели средно по пет езика.

Одеса: украински град с дълбоки руски корени

В Одеса пламва и искрата на Руската революция от 1905 година, когато се стига до бунта на екипажа на бойния кораб “Потьомкин”. Последвалото въстание е потушено от царските войски, а близо 2000 жители на Одеса са убити. Събитията от онова време намират отзвук във филма “Броненосецът Потьомкин” на Сергей Айзенщайн от 1925 година. Той е сниман в Одеса, а сцената на масовото клане на Потьомкинското стълбище е сред най-известните в историята на киноизкуството.

Още през 2014 – годината на анексията на Крим – руският президент Владимир Путин ясно даде да се разбере, че според него от историческа гледна точка Одеса принадлежи не към Украйна, а към имперска Русия.

Преди руската инвазия в Украйна черноморският град наброяваше 1 милион жители. Не е и известно колко от тях са останали сега в града с оглед на задаващите се атаки на руските войски. Но онези, които още са в Одеса, се въоръжават и барикадират, пълнят чували с пясък и изграждат преграждения за танковете.

Третият по големина украински град след Киев и Харков играе много важна роля за страната. След анексията на Крим през 2014 година Одеса стана главна военна база на украинските военноморски сили. Освен това градът разполага с най-голямото товарно пристанище в Украйна – близо половината от всички стоки за износ и внос преминават именно оттам.

Най-важните експортни стоки на Украйна са пшеницата, желязото, стоманата и някои продукти на химическата индустрия. Всички хуманитарни помощи, включително храни, досега влизаха в страната именно през пристанището на Одеса. Но откакто руската армия напредва по протежението на черноморското крайбрежие на запад, целият внос и износ през одеското пристанище на практика е блокиран.

Одеса е икономическата артерия на Украйна и важен транспортен възел, включително и за преноса на петрол по петролопровода “Сармация”, през който Полша и балтийските страни получават петрол от Каспийско море, заобикаляйки Русия.

Ако руските войски превземат Одеса, това ще е изключително тежък удар за Украйна не само в икономическо отношение. Защото градът играе и важна символична роля. Одеса е основана през 1794 година по указ на Екатерина Велика. Само две години по-рано завършва шестата руско-турска война. След нея целият регион е придаден към Русия. Царицата решава да създаде силно военно пристанище, включително и за да подсигури безопасността на цялото северно Черноморие, което няколко века по-рано е присъединено към руската царска империя и получава наименованието “Новорусия”.

“До 1917 година Одеса е столица на региона Новорусия”, обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа “Лайбниц” в Регенсбург. “Целият този проект за Новорусия е тясно свързан с Одеса. За човек като Владимир Путин, който твърди, че иска да възвърне старото величие на Русия, това със сигурност е от голямо значение”, казва Хаусман и допълва: “Защото въпросният проект символизира експандиращото царство, символизира една Русия, която се превръща във велика сила и протяга ръка към Черно море и към източното Средиземноморие”.

Одеса преживява голям разцвет през 19 век, когато се превръща в космополитен пристанищен град с жители от над 100 нации. Градът е и значимо културно и научно средище със собствен театър, с научни дружества и с няколко университета. Одеса става и важен център на еврейския живот в царска Русия – в определени периоди от историята на града до 30% от населението му е било еврейско.

Все пак обликът на града задълго остава руски. Чак след Втората световна война Одеса започва да се променя – най-вече в хода на урбанизацията през 1960-те години, пояснява историкът Хаусман. В този период редица украинци от околните села се заселват в Одеса. “Поради тази причина и до днес в града има многочислено украинско население”, добавя той.

През 2001 година близо 65% от жителите на Одеса са заявили, че руският е техен майчин език, а близо 90% от хората там говорят този език в ежедневието си. И все пак по време на проевропейските протести в Украйна през 2014 година по улиците на Одеса се развяваха украински знамена, казва историкът Хаусман. “Подобно нещо преди не е имало. В този смисъл Одеса днес е в много по-голяма степен част от Украйна, отколкото преди няколко столетия”, допълва той.

“Няма да посрещнат руснаците с развети руски знамена”

Когато Русия анексира Крим, в Одеса се стигна до насилствени сблъсъци между проруски протестъри и привърженици на Евромайдана. Общо 48 души загинаха, над 200 бяха ранени. “Не можем да не си спомняме с потрес за тази ужасяваща трагедия в Одеса”, заяви Владимир Путин в речта си на 21 февруари, с която постави идеологическата основа за започналата три дни по-късно руска инвазия в Украйна. “Ние ще направим всичко, за да накажем отговорните за това и да ги изправим пред съда”, каза Путин. Руският президент очевидно е воден от представата, че Одеса, която в неговите очи е “руска”, трябва да бъде “освободена”.

“Но това, че повечето хора в града говорят руски език, не означава, че са и политически проруски настроени”, казва историкът Гидо Хаусман. Особено след 2014 година много от жителите на града се почувствали отблъснати от Русия заради драконовските закони и забраната за свободно изразяване на мненията, въведени от авторитарното държавно ръководство в Русия. “А безогледните бомбардировки на градове като Мариупол междувременно навярно са превърнали до 90% от жителите на Одеса в лоялни граждани на Украйна”, казва Хаусман и добавя: “Във всеки случай няма как да се очаква, че ако армията на Путин навлезе в града, хората по улиците ще я посрещнат с развети руски знамена”.

Поставете оценка:

1.9

Оценка 1.9 от 13 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Когато България въоръжаваше “революциите” на четири континента

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Русия ...