Home » Мнения » Петер Магяр – новата надежда на унгарската опозиция

Петер Магяр – новата надежда на унгарската опозиция

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той знае много за механизмите, по които функционира корупцията по високите етажи на властта: на политическия небосклон в Унгария изгрява нова звезда. Кой е Петер Магяр и може ли той да разклати системата на Виктор Орбан?

Хиляди поддръжници на Петер Магяр скандират името му в унгарската столица Будапеща. Доскоро никой в Унгария не знаеше това име, но сега нещата са различни. Магяр е централна фигура в най-големия скандал в Унгария от години – с изтекли аудиозаписи и движение за сваляне на правителството.

Как се стигна дотук?

Доскоро Петер Магяр беше известен само като бившия съпруг на доскорошната министърка на правосъдието и бивш изпълнителен директор на държавна компания. Бившата му съпруга Юдит Варга подаде оставка през февруари, след като беше разкрита ролята ѝ в един от най-големите вътрешнополитически скандали в Унгария в последните години.

Разбра се, че заместник-директор на държавен дом за деца, който е бил в затвора по обвинения за прикриване на сексуални посегателства в дома, е бил помилван от президентката Каталин Новак. След като Варга подаде оставка във връзка с разкритията, Петер Магяр застана в светлината на прожекторите и даде интервю за популярен канал в ЮТюб, което направо взриви мрежата.

Години наред Магяр беше свързан с няколко високопоставени фигури от управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан. Магяр твърди, че е бил поставен в позиция, от която може да разкрие строго секретна информация за правителствена пропаганда, използване на политически натиск срещу министри и случаи на корупция.

Магяр е симптом на слабата опозиция

Всичко това много бързо превърна Петер Магяр в сензация в Унгария. Според политолога Андраш Биро-Наги появата на политици като Магяр е симптом на политическата криза, в която се намира опозицията в Унгария. “Ясно е, че в опозиционните среди в страната има много недоволство и разочарование. Те отчаяно искат нещо ново да се случи в Унгария, което да не е свързано с предишните провали на опозицията”, коментира Биро-Наги пред ДВ.

На националния празник на Унгария 15 март Петер Магяр организира антиправителствен протест в Будапеща и обеща да положи основите на истинско опозиционно движение и политическа партия. В същия ден премиерът Виктор Орбан държа реч, но събитието на Магяр се радваше на по-голяма посещаемост.

Нови разкрития

На 26 март Магяр изпълни обещанието си да започне да разобличава правителството и представи пред прокуратурата доказателства за твърденията си. “Това е навярно най-големият политически и правен скандал от падането на комунизма преди повече от 30 години. Всъщност може би не е най-големият, но най-големият също ще бъде разкрит”, обеща Магяр.

Става дума за аудиозапис, на който бившата съпруга на Магяр признава, че министри от кабинета на Орбан са се намесили в разследване на случай на корупция. Според записа политикът Антал Роган е изтрил името си от документите по случая. Прокуратурата отрече.

Роган е начело на комуникационния екип на правителството, което го прави един от най-важните хора в обкръжението на Виктор Орбан.

Въпреки че Петер Магяр говори срещу правителството още от първата си публична поява, сега новият опозиционер прави още една стъпка напред: Магяр заяви, че очаква от главния прокурор и цялото правителство да подадат оставки. Когато поиска спонтанен протест, хиляди хора излязоха по улиците. Сега той обещава и многохилядна демонстрация след Великден.

Лични проблеми и високи очаквания

В същото време бившата съпруга на Магяр – Юдит Варга, публикува информация за връзката им във Фейсбук, като го обвини във вербално и физическо насилие. Петер Магяр отрича обвиненията. Въпреки това те се използват активно от правителството, тъй като отвличат вниманието от доказателствата, които Магяр твърди, че изобличават правителството.

Според политолога Биро-Наги потенциалният успех на Петер Магяр зависи от това дали ще успее да задържи сегашното недоволство и да се справи адекватно с вниманието, което му се отделя в последните няколко седмици. “Той обещава да свали правителството, да представи доказателства, които потенциално биха могли да сложат край на Орбан, но засега не сме видели толкова сериозни неща”, коментира експертът.

Предстои да се разбере дали Петер Магяр е просто един мъж, който води драматично бракоразводно дело, или човекът, който радикално ще промени унгарската политика.

Поставете оценка:
2.2

Оценка 2.2 от 10 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар