Home » Мнения » Пълното слънчево затъмнение в САЩ на 8 април и защо е тази тревога

Пълното слънчево затъмнение в САЩ на 8 април и защо е тази тревога

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 април ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение, което ще премине през територията на Мексико, САЩ и Канада. В Европа по това време ще бъде 8 часа вечерта, но така или иначе това слънчево затъмнение ще се наблюдава само в Тихия океан, Северна Америка и части от Атлантика.

Едно любопитно явление, каквото е слънчевото затъмнение, този път предизвика огромен интерес и тревога, по най-различни причини. За седмици се появиха хиляди филмчета и клипове в интернет, основно на английски, които предсказват катастрофа от най-различен вид, свързана с това небесно явление, припомнят се древни и не толкова древни пророчества за края на света и неща в този смисъл. Защо е всичко това?

Едно слънчево затъмнение беше любопитно явление и се наблюдаваше с черно или опушено стъкло, едно време, за радост на децата и на възрастните. Но това беше времето преди да се разрази кризата с Ковид 19, преди да започне войната в Украйна и да се заговори за глобален конфликт, преди в интернет да стартира Изкуствения Интелект, преди да се заговори за дигитална валута, която ще се въвежда повсеместно, преди под път и над път да се говори за „дълбоката държава”, която управлява процесите във всяка една държава и неща от този род, които пораждат основателна тревога. Всички тези тревоги сега намериха изражение в предстоящото слънчево затъмнение и неговото очакване.

Действително някои щати и то не целите, а само определени окръзи в източен САЩ обявиха извънредно положение, предвид струпването на по-голямо количество хора, които ще наблюдават затъмнението. Обаче това предизвика конспирации, предвид че досега в САЩ не е обявявано извънредно положение при слънчево затъмнение. Появиха се пророчества за три дена тъмнина, които ще настъпят в определен момент в човешката история, което пророчество е сравнително ново, а не пряко свързано с библейските времена. Появиха се позабравени пророчества за катаклизми от най-различен вид, като земетресения, наводнения, нашествие на скакалци и цикади, разпространение на болести и вируси. Не са подминати и мощните слънчеви изригвания, раждането и жертването на червена юница в Израел, пресъхването на река Ефрат и други явления, които в Библията се свързват с края на света. Срутването на моста в Балтимор преди седмица, което тепърва ще се отрази на американската икономика, всъщност се определя от някои като началото на лошото, което предстои.

Истината е, че глобалната комуникационна мрежа, интернет, която добре обхваща вече цялото земно кълбо, чрез всичките си сайтове и социални мрежи, канали за видео обмен и т.н. успява много бързо да нагнети емоции, тревоги и напрежение. Това тепърва ще се засилва и напрежението създавано ежедневно, ежечасно, ежеминутно от мрежата, в един момент ще стане нетърпимо и може да избие в най-различни посоки. Самият интернет ще е първото, което ще пострада при една глобална катастрофа, от какъвто и да е вид и това ще определи бъдещето на света, на различните негови региони. В някои от тях интернет може да се запази, в други да изчезне напълно, в трети вероятно ще е нещо съвсем различно. Действително има реална опасност в близките години глобализирания и днес свързан по всякакъв начин свят, да се разбие и разпадне на десетки и стотици отделни зони и то с най-различно и специфично развитие. Всъщност всеки голям катаклизъм, от какъвто и да е вид – естествен или създаден от човека ще доведе именно до това – разпръскване на глобалния свят на много парчета в най-различни орбити. А какво ще се случи оттам нататък е трудно да се каже.

Дали ще се притесняваме или не във връзка с предстоящото слънчево затъмнение е без значение. Или както се казваше в един стар виц за потъващия кораб – Спокойно, без паника, вода има за всички. Докато ние хората се веселим на поредния Титаник и си мислим, че сме велики и безсмъртни, опасност винаги ще има.

Поставете оценка:
2.8

Оценка 2.8 от 10 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар