Home » Мнения » Разследването за щурма на Капитолия показва как Тръмп е оказвал натиск върху своя вицепрезидент
d180d0b0d0b7d181d0bbd0b5d0b4d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0b7d0b0 d189d183d180d0bcd0b0 d0bdd0b0 d0bad0b0d0bfd0b8d182d0bed0bbd0b8d18f d0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Разследването за щурма на Капитолия показва как Тръмп е оказвал натиск върху своя вицепрезидент

Разследването за щурма на Капитолия показва как Тръмп е оказвал натиск върху своя вицепрезидент

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туитове, подстрекаващи към размирици, заплашителен призив, пламенни речи . . . комисията, разследваща щурма на Капитолия, разкри вчера по време на изслушване в детайли многобройните случаи на натиск, упражнен от Доналд Тръмп върху неговия вицепрезидент Майк Пенс в опит да осуети утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори на 6 януари 2021 г.

“На президента многократно е било казвано, че вицепрезидентът не може да промени резултата от изборите. Въпреки това обаче Тръмп публично е оказал натиск върху Майк Пенс да направи точно това”, каза по време на брифинг конгресменът демократ Пийт Агилар.

След почти едногодишно разследване комисията от конгресмени се стреми да покаже, че непризнаването от Доналд Тръмп на резултатите от президентските избори през ноември 2020 г. е не просто поза на човек, понесъл тежка загуба, а съществен елемент от стратегия за оставане на власт.

Тази стратегия бързо се е насочила към церемонията за утвърждаване на резултатите от изборите от вицепрезидента Майк Пенс пред Конгреса на 6 януари 2021 г. – събитие, което обикновено е формалност.

Революция

Комисията, разследваща щурма на Капитолия, разкри подробно разработен през декември 2020 г. план от адвоката Джон Истман за Доналд Тръмп, целящ да се възползва от вратички в закона за преброяването на гласовете и да блокира влизането на Джо Байдън в Белия дом.

Подложен на натиск, Майк Пенс се обърна към няколко юридически експерти, които го увериха, че няма никакво поле за правни маневри и трябва задължително да утвърди победата на Джо Байдън.

“Смятам, че ако вицепрезидентът Пенс се беше подчинил на заповедите на своя президент . . . това щеше да хвърли Америка в революция в разгара на конституционна криза” предупреди с патетичен тон в изказване пред комисията съдия Майкъл Лутиг.

Свидетелски видеа го потвърждават, а група конгресмени дадоха информация и за телефонен разговор между Доналд Тръмп и неговия вицепрезидент, проведен на сутринта на 6 януари 2021 г.

“Разговорът беше напрегнат”, потвърди Иванка Тръмп, дъщерята на президента, която е била в Овалния кабинет в момента на разговора. Други бивши съветници на Доналд Тръмп разказаха, че президентът е отправил няколко обиди към Пенс.

Час по-късно американският президент за последен път се опита да въздейства на дясната си ръка, като излезе пред тълпа тръмписти, събрали се в студа във Вашингтон. “Майк Пенс, надявам се, че ще се бориш за благото на нашата страна, на нашата конституция. Ако не го направиш, ще бъда изключително разочарован”, каза със сериозен тон милиардерът републиканец.

“Обесете го”

Няколко минути по-късно Майк Пенс разпространява писмо, в което потвърждава, че няма да се поддаде на натиска на президента.

В същия момент поддръжниците на Тръмп започват да щурмуват Конгреса, а кадрите с размириците обикалят целия свят. Церемонията по утвърждването на новия президент е брутално прекъсната.

Докато вицепрезидентът и конгресмените биват евакуирани от залата, Доналд Тръмп пише ядосан в Туитър, че Майк Пенс “няма смелостта да направи необходимото, за да защити страната”.

Тълпата от тръмписти, която щурмува Конгреса, скандира: “Обесете Майк Пенс!”

Намерил спасение в подземията, вицепрезидентът остава в сградата на Капитолия по време на целия щурм, а демонстрантите на моменти са само на “десетина метра от него”, разкри вчера комисията.

След няколко часа тишината накрая се завръща в американската столица. От Камарата на представителите вицепрезидентът обявява, че онези, които “сеят раздори” не са “победили” и официално утвърждава избирането на Джо Байдън за президент.

След дълги месеци на мълчание Майк Пенс спомена публично ужаса на 6 януари в реч във Флорида в средата на февруари.

“Президентът Тръмп каза, че имам право да обърна резултата от изборите, но президентът Тръмп сгреши”, каза той, с което показа, че категорично къса с бившия бизнесмен, който все още е уверен в обратното.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-19

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Поведението на България беше вредно. Но големите проблеми пред Западните Балкани са други.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Те ...