Home » Мнения » Руслан Трад: Пиратското отвличане в Червено море е червен сигнал за външната политика на България

Руслан Трад: Пиратското отвличане в Червено море е червен сигнал за външната политика на България

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавна както аз, така и колегите в De Re Militari, писахме, че Червено море може да стане фронтова линия заради конфликта между Хамас и Израел, и че са застрашени търговските линии от и за Европа.

Това коментира във „Фейсбук“ Руслан Трад.

За съжаление това се оказа вярно и сега държавата ни трябва да намери начин да излезе от тежка ситуация, за която не е била готова, а именно – край бреговете на Йемен има отвлечен кораб с българи на борда.

– Не е ясно колко точно са българските граждани на борда, но със сигурност е потвърдена информацията за двама, един от които е капитан.

– Според наличната информация, корабът Galaxy Leader превозва автомобили и е плавал към Индия, според някои източници – от Турция, а според други – от Судан.

– Информацията идва от израелските сили за сигурност, така че се надявам, че българските власти имат директен контакт с тях, както и с властите на Саудитска Арабия, които имат водеща роля в региона.

– Корабът е отвлечен от подкрепените от Иран йеменски бунтовници, известни като хути (не “хуси”, както често се изписва в медиите ни). Тази сутрин военното ръководство на непризнатото правителство на хутите предупреди, че корабите в Червено море – и особено онези, собственост на израелци – ще бъдат считани за легитимна цел. След няколко години на гражданска война, хутите контролират грубо казано северната част на Йемен, включително столицата Сана.

Нашата държава трябва да очаква още инциденти не само в Червено море и не защото някой има нещо против България, а тъй като имаме налице серия от регионални конфликти с глобални последици и европейските съдове, позиции, инфраструктура и институции, са считани за цел. Дали София е готова за тази реалност на ниво експертиза и възможност за реакция, е друг въпрос.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар