Home » Мнения » САЩ ще определят новия премиер на България

САЩ ще определят новия премиер на България

Мнение от: Георги Марков

Посланикът на САЩ Херо Мустафа се изявява като губернатор. Департаментът на САЩ направо да ни взима и да управлява България. Това не са думи на случаен човек, а на професор по конституционно право, при това опитен политик, депутат от Великото народно събрание и служебен премиер – Георги Близнашки.

Съгласен съм с него, все е имало активни посланици и при съветските, и при американските времена в България, но такова чудо не е било. Такава супер активност не бяхме виждали, и то 40 дни преди избори: обиколки из министерства, та дори и в агенции, военни учения, срещи и т.н.

Дружбата ни със САЩ не е от векове, но е за векове. Нормално е посланикът на Велика Америка да се загрижи за българската държава, която е тотално разнебитена. Ама чак пък толкоз… прекален светец и Богу не е драг. Г-н Близнашки дори не знае колко е прав. Сетих се, че госпожа Посланичката си има началник – цял помощник държавен секретар по политическите въпроси на САЩ – Виктория Нюланд. Тя много нашумя преди години с думите: „Майната му на ЕС!“ Та дори и въздържаната г-жа Меркел пророни: „Това е недопустимо!“

Виктория Нюланд може много да помогне на България, като се има предвид опитът ѝ в Украйна. Нека си припомним част от публикувания ѝ и в българската преса разговор, по време на украинския майдан с посланика на Америка Джефри Паят: „Не смятат, че Клич /Кличко/ трябва да влиза в Министерския съвет. Не мисля, че е добра идея. Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит. Този тип Робърт Съри /специален пратеник на ООН за Украйна/ ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата в Украйна.“

Да видим резултата: боксьорът Виталий Кличко наистина не влезе в правителството, но го избраха за кмет на Киев. А г-н Яценюк стана премиер на Украйна, както искаше г-жа Нюланд. Не се представи добре завалията, след 2 години даде оставка и днес никой не си спомня за него. Русия използва „намалението“ и грабна Крим.

Най-много намаза от мероприятието синът на тогавашния вицепрезидент Байдън, който призна, че неговото име му е позволило да получи място в Управителния съвет на Украинската газова компания „Бурисма“ за по 50 хил. долара на месец. В книгата си той признава, че ги е похарчил за алкохол, наркотици и мадами. Млад човек, какво да прави.

С оглед на този опит в Украйна, прогнозирам, че американските ни приятели ще кажат кой да е бъдещият премиер в България, след като се видя, че 165 депутати в 45-тото НС не можаха да излъчат такъв.

В момента Иванчо ми звънна да пита: „Бате, да не стане да ни вземат Варна, както руснаците взеха на Украйна Крим?“ Успокоих го, че това няма да се случи, защото сме член на НАТО. Само ще ни се наложи да клекнем на Македония, да приемем Истанбулската конвенция и мигрантите.

Ние сме свикнали все някой да ни помага. Сега Германия няма да може да го направи, че партията на г-жа Меркел се очертава да направи най-ниския си резултат от Втората световна война на изборите на 26 септември и не ѝ е до нас. Франция също е пред президентски избори, а над 20 генерали и адмирали, и хиляди войници излязоха с отворено писмо, че армията трябва да се намеси, защото в страната кипи гражданска расова война, която французите губят. Така че едва ли господин Макрон ще дойде на работна закуска в България, както покойният президент Митеран в зората на прехода. Затова в американците ни е надеждата.

P.S.: Корупцията не е единственото престъпление по света, има и други тежки престъпления, като убийствата, например. Нали е демокрация, та и аз като бивш конституционен съдия да попитам: защо на прага на Капитолия бе убита беззащитната Ашли Бабит? Видях с очите си по унгарската телевизия как беше разстреляна в упор. Защо бе убита – защото е бяла, или защото бе страстен фен на Доналд Тръмп? Или заради и двете? Кой е убиецът – изправен ли е на съд?

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената