Home » Мнения » Служба „Самоубийства по домовете“: в Русия валят трупове

Служба „Самоубийства по домовете“: в Русия валят трупове

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия валят трупове – едни умират при неизяснени обстоятелства, други са навестени от службата „Самоубийства по домовете“. Но и навън нещата ескалират. Вече е ясно: Путин води две перманентни войни. От Евгений Дайнов.

След убийството на Алексей Навални имах възможността да съобщя, че режимът на Владимир Путин навлиза в нова фаза – на тоталния терор. Той води перманентна война навън – против съседни държави, но и перманентна война вътре – против всички руснаци, които по някаква причина не му се нравят.

Изминалите дни илюстрират тази теза.

Режимът на Путин отказва да предаде тялото на Навални на неговите роднини, очевидно прикривайки следите от собственото си престъпление. Същевременно в Русия валят трупове.

Лавина от трупове и арести

При неизвестни обстоятелства загина фотожурналистът Дмитрий Марков, известен с антиправителствената си дейност, т.е. че снима реалния живот в примитивната руска провинция. В Испания е застрелян онзи руски пилот, който преди време кацна с хеликоптера си в Украйна и предостави машината на украинската армия. Внезапно на 35-годишна възраст почина синът на Игор Сечин – Иван, изгряваща звезда на руския държавнически небосклон. Сечин-старши е особено приближен на Путин, шеф на Роснефт и „наследник“ на собствеността на ликвидираната от Путин нефтена компания Юкос. Дни преди смъртта на Иван, която е официално засекретена от режима, Русия бе окончателно осъдена да плати 50 милиарда долара глоба за заграбването на Юкос. Руският провоенен блогър Андрей Морозов, възмутен от загубите на руската армия, пък се оказа клиент на служба „Самоубийства по домовете“.

Арестувана за „предателство“ е руско-американска гражданка, балерина, имала лошия късмет да се върне в Русия ненавреме. Арестувани са над 300 руски граждани, носещи по улиците цветя за Навални. И братът на Навални е отново арестуван и изправен пред путински трибунал.

Това са случаите, за които знаем. Вероятно има хиляди подобни, за които не знаем, тъй като засягат по-обикновени хора. Руснаците като цяло са наясно: Сталин се върна. Повечето се радват на това завръщане; но една удивително немалка част като че ли не се радва – въпреки десетилетното промиване на мозъците им от Кремъл.

А промиването на мозъци продължава. Както по времето на Сталин, в Русия вече има списък със забранени книги и автори. Покрай останалото е забранен и „Хари Потър“, както и, разбира се, „1984“. Отнася го и една повест на Достоевски.

Путин вече води война срещу всички

Навън нещата също ескалират. Путин форсира натиска върху украинската армия, оставена без боеприпаси и модерни оръжия – използвайки саботажа, провеждан от съюзника му Доналд Тръмп в САЩ, който не допуска гласуването на помощ за Украйна. Върви и подмолната война срещу Запада. Българските инструменти на Кремъл, събрали се във „Възраждане“, ходиха на инструктаж (и може би на доклад) в Москва – не къде да е, а в ковачницата на кадри за КГБ, наричаща себе си „Дипломатическа академия“.

По върховете на софийската политика забелязваме рязко отслабване на страха от „американците“, очевидно дължащо се на руското настъпление в Украйна. Борисов и Пеевски демонстрират отчетливи признаци, че са готови да се обърнат отново към Кремъл. За целта лансират идеята да провалят сегашното прозападно правителство, очевидно за да трупат точки пред Кремъл; вече сме виждали Борисов да казва, преклонен пред Путин: „Сторих грях, ама ти си големият брат, ще простиш“. Мария Габриел загърбва европейската си биография и проговаря като Борисов – засега само по вътрешнополитически теми; все още не е споменала големия брат в блатата край Москва река.

В Полша, протестиращ полски еквивалент на българските зърнари, дефилира с американския си трактор, на който е закачил позив, призоваващ Путин да въведе ред в Полша и ЕС. Русия публикува заповед за арест на премиера на Естония. В Европа и САЩ върви разследване за мащабна руска информационна война, а доносникът на ФБР срещу президента Джо Байдън се оказва агент на руските служби.

Владимир Путин отново демонстрира мускули. Малодушните и продалите се, от София до Вашингтон и от „копейките“ до Тръмп, търчат да му се кланят и да му носят дарове.

Руският президент влезе в етапа „перманентна война против всички“. Това беше неизбежно – въпросът никога не е бил „дали“, а „кога“.

Това ние, западните хора, сме го виждали. И знаем, какво трябва да правим: да застанем решително против източното зло, като междувременно обезвредим тукашните му съратници, другари и ятаци. Имаме парите, хората, законите и оръжията.

Въпрос на мъжество.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Поставете оценка:
3.1

Оценка 3.1 от 32 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар