Home » Мнения » Христо Христев: София удържа на косъм срещу новата хибридна политическа операция на Кремъл

Христо Христев: София удържа на косъм срещу новата хибридна политическа операция на Кремъл

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

София удържа на косъм, въпреки неимоверните усилия на всякакви фактори на регреса да хвърлят най-големия български град, а оттам и страната, в бездната на нова хибридна политическа операция, обслужваща руските интереси и влияние в страната.

Това коментира във „Фейсбук“ Христо Христев.

София ще има нов кмет, който независимо от всичко, което се изприказва за неговия семеен произход, има много сериозен потенциал да развива града.

Да го променя към по-добро. Има и шанс да формира силен екип от съмишленици,

между млади, образовани и прогресивно мислещи хора, които години наред са ангажирани с развитието на София и с промяната на България като кауза. Няма обаче да му бъде никак лесно, защото Общинският съвет е шарен, а ефективно управление на общината без мнозинство в Общинския съвет в крайна сметка не е възможно.

Резултатите, както в София, така и в цялата страна обаче не са повод за особена радост, независимо от неочакваните пробиви над феодалното статукво на няколко места, като Благоевград, Пазарджик и Варна, те показват дълбока криза на демокрацията у нас.

Показват, че

политическото представителство на това, което наричаме демократична общност е крехко,

а на много места не може да консолидира осезаема подкрепа. Показват и значението на това, кандидатите за политическа роля и отговорност, да не са извадени в последния момент по някой план от някой шкаф, а да са хора с преход на публичен терен, с доказани качества и ангажимент към обществото.

Трябва да си дадем сметка, че много неща в начина, по който работи политическото представителство на демократичната общност не са наред. Налице са редица структурни слабости, които не са предпоставка да успяваме и крият много рискове за провал в дългосрочен план.

Силно се надявам, че тези резултати ще бъдат осмислени трезво и няма да бъдат повод за самодоволна самозаблуда и още от същото.

За задълбочаване на пожелателното и сектантско отношение към политическата действителност. За лоша кадрова политика, в която най-важното нещо не са качествата и способностите на тези, които избираме за една или друга роля, а личната лоялност и способността да са винаги близко до ръководството. За липсата на чуваемост отвъд своята гледна точка. За задълбочаването в комуникация, обърната към самите нас, а не към обществото.

Накрая, резултатът на Ваня Григорова, крие сериозен потенциал за прегрупиране и нова атака в спектъра, на това, което имаме като проруска, лява, народняшка част от българското общество.

Дали е в ход такава маневра предстои да видим. Но при този резултат зад подобен образ и подход на политическо действие, може да бъде консолидирана голяма част от това, което имаме като симпатизанти на Радев и компания, на БСП, на Възраждане, а дори и на някаква немалка част от ГЕРБ, както се видя от изборите в София.

Доколко сценаристите, режисьорите и изпълнителите на хибридната операция Ваня Григорова кмет на София ще успеят да изиграят тези карти, е друг въпрос. Но Нинова и Костадинов трябва да са силно притеснени…

Поводи за нови притеснения и безсънни нощи,

ще имаме и ние, ако не разчетем правилно резултатите от тези избори. Защото 4500 гласа в 2,5 млн. София са шанс, но не са гаранция за нищо.

Поставете оценка:
3.1

Оценка 3.1 от 36 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар