in ,

Поне 250 ареста по време на протести в Беларус

Беларус не си почива: отново имаше демонстрации срещу Лукашенко и стотици бяха арестувани. Медиите определят арестите като безразборни. Според правозащитници най-малко 245 души са били арестувани по време на нови протести в Беларус срещу владетеля Александър Лукашенко . Според Центъра за правата на човека Wesna в неделя, повечето от арестите са в столицата Минск. Преди това властите са говорили за над 100 арестувани. Опозицията беше обявила големи протести за събота.

Снимки и видеозаписи показват, че хората са се разхождали по улиците само на малки групи или сами. Опозицията написа в новинарския канал Telegram, че не е успяла да мобилизира много хора. Полицията беше в голям брой в частност в Минск. Могат да се видят много превози на затворници. Медиите съобщават за безразборни арести по улиците и площадите.

Протестна почивка през зимата През зимата не е имало големи протести – също от страх от полицейско насилие. Едва в четвъртък стотици хора излязоха на улиците срещу Лукашенко за първи път в така наречения Ден на свободата. Властите съобщиха, че има повече от 200 ареста. Разследвано е и срещу шофьори, които са свирели на улицата от солидарност с демонстрантите. След президентските избори на 9 август, които широко се смятаха за фалшифицирани, стотици хиляди хора поискаха оставката на Лукашенко и нови избори. Полицията брутално нападна демонстранти и арестува десетки хиляди. Държавният глава, критикуван като „последния диктатор в Европа“, сам беше обявил победителя отново след 26 години на власт. ЕС вече не го признава за президент. Той разчита на Русия като съюзник.

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

Сградата в Кайро рухва – 23 загинали

Ако искаме добър резултат и лозето да ражда плод трябва да изрежем 240 филиза на 4.04.2021год. Трябва да бъдем Президентска република с Вас Румен Радев!