in

Рашков: Съжалявам, но отношението на водещите беше повече от обидно

„Съжалявам, просто съжалявам.“

Това заяви тази вечер в предаването „Алтернативата“ по TV1 служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от Епицентър.бг., след като вчера заяви, че ако е на мястото на собственика на bTV, би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златомир Йочев.

Рашков заяви, че съжалява, но остана все така критичен към двамата журналисти: „Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно.“

Рашков съобщи, че според него по отношение на ръководителите на службите, които са в неплатен отпуск трябва да се стигне до крайно решение, защото те са показали, че не заслужават постовете, които заемат.

Той смята и че трябва да се направят промени в законодателството по отношение на дейността на службите.

„От служби, които са призвани да бдят за националната сигурност, те се грижат за себе си и за отделни политици, от които зависят. Досега те бяха в пълната зависимост на предишното правителство и конкретно и лично от неговия ръководител. Те се използваха и като бухалка, и като инструмент за репресии“, коментира Бойко Рашков.

Според него службите биха могли да бъдат подчинени директно на парламента и „дори може те да са независими, но да се отчитат годишно пред парламента“.

„Така ще може да се упражнява външен контрол върху тях, а от друга страна, ще се съхрани тяхната независимост и няма да може така грубо да бъдат ръководени от който и да е политически ръководител, който е спечелил изборите. Може да се стигне и до други удачни решения“, коментира Рашков.

Той отправи сериозни критики и към ДАНС, и към прокуратурата и изказа мнение, че в ДАНС трябва да бъдат сменени не само „ръководните длъжностни лица“, но и „други под тях“.

Според него след излизането на снимките, за които се смята, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, е трябвало да се направи претърсване в спалнята на премиера и да изследват данните от снимките за кюлчетата, за да събере повече информация от тях.

„Нашата прокуратура е подобна на ДАНС, тя също трябва да бъде реформирана из основи, но като се тръгне откъм главата. Нашата прокуратура беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, с което се суспендира конституцията, която въвежда принципа на независимост на съдебните органи“, коментира още Рашков и изрази предположение, че главният прокурор Иван Гешев няма да образува досъдебно производство срещу Бойко Борисов.

Факти

Докладвай

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

84e3609fc413d7d988fdce56748df32c 5405f6a48ba650e6fe28a32634c1fe97 kyo 9021

ЦИК започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите

phpabuzoq

Партията на Васил Божков ще се яви без мандатоносител на изборите