Home » Без категория » Комитетът, оглавяван от Мая Манолова, ще разгледа разходите на правителството на Борисов

Комитетът, оглавяван от Мая Манолова, ще разгледа разходите на правителството на Борисов

Сподели новината

Народното събрание прие проект на резолюция за създаване на временна комисия за проверка на капиталовите разходи от Министерския съвет и компаниите с процент на участие над 50% в държавата през последното десетилетие. Проектът за решение за създаване на комисията получи 214 гласа.

Затова, въпреки , че целта на проверката е да се разбере как се изразходва управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, кабинетът „Орешарски“ също ще попадне в неговия обхват.

Първоначалният проект на решение предвижда създаването на междинна одиторска комисия, междинна комисия, съставена от министри, министерства и компании.През последните четири години степента на участие на държавното правителство в комисията надвишава 50%. БТА съобщи, че подателят на предложението е PG „Изправи се! Мутри вън!“.

Мая Манолова, от името на вносителя, настоя, че отговорът на въпроса как да се използват средствата, събрани от данъчното облагане на българските граждани, е свързан с върховенството на закона и репутацията на България като най-корумпираната държава в Европейския съюз. Манолова каза, че ще покажем на комисията ценовата листа на скъпите държавни клиенти.

В хода на дискусията Йордан Цонев предложи редакционно предложение комисията да проверява, а не да го изменя, тъй като Парламентът няма тази власт. Делегатите приеха и поредната редакционна поправка, направена от Цонев, за да се изключат пенсионните дружества и техният статут от проверката, тъй като засегнатите дружества са подложени на стрес от европейските институции и също са частна собственост.

Според предложението на Румен Христов от ПГ „ГЕРБ-СДС“, делегатите се съгласиха вместо през последните четири години да накарат комисията да направи същото през последните десет години. Делегатите отхвърлиха предложението на председателя на БСП за Корнелия Нинова в България.До избора на новия съвет на министрите парламентът прекрати концесията, продаде държавни и общински болници и назначи 50% от държавната административна агенция за участие в държава.

По-късно Камарата на представителите гласува за Мая Манолова да ръководи временната комисия. Тя беше избрана със 147 гласа „за“ и 1 въздържал се. Георги Георгиев премина от „има такъв човек” до зам.-председател. Председателят и членовете на комисията поискаха от ГЕРБ да гласуват отделно.

Съставът на комисията получи 217 гласа „за“. Следните са избраните членове: от ГЕРБ-СДС-Дани Каназирева, Маноил Манев и Томас Биков, от „Има такъв човек“ -Иван Хиновски и Прамен Абровски, от „БСП България“ -Румен Гечев, Явор Боянков и Прамен Миллив ; хора от ДПС-Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от „Демократична България“ -Иван Димитров, Борислав Сандов и Кароян Янко Съпруг; от „Изправи се! Мутри вън!“ – Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Нинова заяви, че възнамерява да внесе съответното предложение като независим проект на решение, което ще бъде обсъдено на пленарното заседание следващата седмица. ДПС и парламентарната група „Демократична България“ посочиха, че въпросът за заповедта за спиране е най-добре да се постави в друг проект за решение.

От сряда депутатите ще гласуват чрез електронната система, която ще бъде върната в старата сграда на парламента. Това съобщи междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева в отговор на призив от депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Ако ще се работи в тази сграда, да се въдвори електронната система, поиска Лъчезар Иванов. Всички от ляво и от дясно пледираха преди изборите за машинно, електронно гласуване, а ние се върнахме в римския парламент, където се гласува с вдигане на ръка нагоре и надолу, посочи той. Според Иванов не може важни решения като ревизия на държавата да бъдат взимани по този начин. Видях колеги, които гласуват два пъти – един път против и един път „въздържал се“, посочи той. Искам да знам кой как е гласувал, каза Иванов.

Предприети са всички действия, системата ще бъде монтирана до неделя, т.е. на 21 април, в сряда ще работим със система и монитори, каза в отговор председателят на парламента Ива Митева.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената