in

42 мигранти загинаха край Йемен

Най-малко 42 мигранти са загинали, след като лодка, с която са пътували от Йемен, се е преобърнала край бреговете на Джибути, Източна Африка, в ранните часове на понеделник сутринта, съобщи във вторник Международната организация по миграция на ООН (МОМ).

Регионалният директор на МОМ за Изтока и Африканския рог Мохамед Абдикер също написа в туитър, че сега са се появили „мрачни снимки“ на „детски тела на брега“. В съобщение от Abdiker по-рано се казва, че най-малко 16 деца (8 момчета и 8 момичета) са сред загиналите.

В съобщение за пресата от МОМ във вторник се казва, че 60-те „мигранти са били транспортирани от контрабандисти на хора“ от Йемен до Джибути и че това е втората трагедия от този характер „за малко повече от месец“

Трагедията от миналия месец беше това, че контрабандисти изхвърлили 80 души зад борда поради пренаселеност, в резултат на което поне 20 души се давят.

„Всяка година десетки хиляди млади африкански мигранти от региона извършват опасното пътуване от страни като Сомалия и Етиопия през Джибути и Йемен в търсене на работа в Персийския залив“, се казва в прессъобщението.

Причината за преобръщането остава неясна, въпреки че в момента много пътувания се „извършват на борда на негодни за плаване плавателни съдове от мигранти, отчаяно желаещи да се върнат у дома почти ежедневно“.

Въпреки опасностите „броят на мигрантите, пристигащи в Джибути, продължава да се увеличава“, каза МОМ.

„През март над 2343 мигранти пристигнаха от Йемен в сравнение с 1900 през февруари. Повечето се опитваха да се отправят към дома си в Етиопия и Сомалия.“

Непрекъснатият конфликт остави „десетки хиляди мигранти от Африканския рог“ в капан в Йемен с „много хора, живеещи в опасни условия, обикновено без достъп до храна, подслон, медицинска помощ и сигурност“, каза МОМ.

Мигрантите, желаещи да се върнат у дома, са принудени да плащат на хората, които прекарват контрабандисти, „големи суми пари, за да улеснят“ за рисковите си пътувания до дома, добавя той.

отправя апел за 99 милиона долара, за да отговори на нуждите на мигрантите в Африканския рог и Йемен.

Какво мислиш?

Публикувано от Анита Валентинова

Добра нощ за Барселона и Меси

Франция разрязва две подводници с ядрена енергия наполовина, за да направи една нова