in ,

Какво излиза от комина на крематориума в Пловдив?

d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b8d0b7d0bbd0b8d0b7d0b0 d0bed182 d0bad0bed0bcd0b8d0bdd0b0 d0bdd0b0 d0bad180d0b5d0bcd0b0d182d0bed180d0b8d183d0bc

Замърсява ли крематориум околната среда? Защо от комина на този в Пловдив излиза черен дим? Колко опасно е това? Броят на кремациите през последните години се увеличава, което според експертите не означава, че не трябва да се извършва по правилата. За какво става въпрос? Екип на Нова ТВ потърси отговори от компетентните институции.

Черният дим, който излиза от крематориума в Пловдив не е прецедент. Случва се от месеци.

Според хората, които се свързали с Нова, това е опасно и вредно. Николай Петков е лекар. Работи в COVID –отделение. Преди месец бил на погребение на Рогошките гробища и забелязал кълба от дим.

„Попитах там гробарите каква е тази сграда и на какво се дължи този пушек. Те казаха, че това било крематориум. Седмица след това пак минах няколко пъти, и забелязах, че въпросната сграда продължава да бълва огромни кълба дим. Според мен това е неиздържано и замърсява околната среда.“, обясни д-р Петков.

Затова сезира Сдружение „Зелени Балкани“. Изпраща също снимки и видео. Сигнали подават и други пловдивчани, освен в Сдружението, и в РИОСВ-Пловдив.

В близост до крематориума се намира предприятие за производство на био сокове. Собственикът не пожела да се срещне с екипа на телевизията, но работниците в завода обясниха, че са силно притеснени заради гъстия черен дим и острата миризма. Според тях крематориумът или няма филтри или не ги сменят, защото „са скъпи“.

Експерти също смятат, че димът, който излиза е от свободно горене и това са необработени газове. Както и това, че няма последващ процес, който да пречиства и унищожава саждите и вредните емисии. Няма и филтри, които да ги задържат.

„Фактът, че се изпуска такъв черен дим говори за две неща: или сбъркана технология при производството на съоръжението, или неправилна експлоатация по предписаната от производителя технология. Възможно е и да е възникнала впоследствие авария, която не е отстранена и продължава работата на крематориума с тази авария. Било то върху пречистващи съоръжения, филтри или процес на горене. Нещо има, което не се спазва и затова е налице този резултат“, смята експертът от Българска Траурна Камара-Петко Божков.

По думите му, ако се спазва технология и има пречиствателни съоръжения, би следвало от там да излиза чист прозрачен въздух, като този от Софийския крематориум.

Заради зачестилите сигнали от Сдружение „Зелени Балкани“ решили да направят проверка.

„Аз лично посетих района, направих снимки, видях действително, това което излиза от комините на крематориума няма как да е допуснато по българската нормативна база“, обясни Христо Николов. Според него независимо какви са условията, фирмата е длъжна да спазва изискванията на Европейския съюз и нормативната база.

Спазва ли фирмата тези изисквания? Потърсихме собствениците на крематориума – братята Тодор и Калин Посланикови.

„Черният дим е от чувалите в които се полагат покойниците когато са починали от COVID-19. Понякога се слагат и в три чувала. При нас идва една голяма маса с найлон, която на практика образува черното пропушване което трае няколко минути. В съоръжението са монтирани допълнителни керамични филтри. Просто въпреки всичките необходими предпазни мерки, заради тези найлони, димът не може да бъде спрян“, подчерта Калин Послаников.

В страната ни има три крематориума- в София, Варна и този в Пловдив. В Софийския също приемат покойници, починали от коронавирус и те са 25-30 % от останалите. Само че, там от комина не излиза черен дим. Вероятно, защото технологията е друга.

„Зависи от самата технология, която се прилага, но всъщност основният проблем, който поражда отделянето на газове, е това което се изгаря в пещта“,обясни Пенчо Лазаров, юрист към Софийския крематориум.

Има ли проблеми с пловдивския крематирум? Правени ли са проверки? И ако е така, по документи или при реална работа на съоръженията? Отговорите на тези въпроси потърсихме от РИОСВ-Пловдив. От там изпратиха писмено становище.

От Екоинспекцията посочват, че са извършили 2 проверки в крематориума в края на миналата година и ден, след като ние ги сезирахме – на 7 януари тази година. Обясняват също, че съоръженията работят при пълно натоварване на мощностите предвид епидемичната обстановка в страната. А, от изпускащите устройства (комините към двете пещи) не е установено изпускане на описания в сигналите черен дим.

Само, че димът, който от екоинспекцията не са установили, е документиран в снимков и видео материал от подателите на жалбите. А, при проверката след подадения сигнал от екипа ни пък установиха, че задимяване има в първите 10-15 минути. Процесът на горене се нормализира при достигане на температура от 8500 градуса. Това най-вероятно е причината за краткотрайното задимяване при запалване на пещите, смятат още експертите от РИОСВ.

Източник: fakti.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading…

0
d0bad0b8d0bc d187d0b5d0bd d183d0bd d181d182d0b0d0bdd0b0 d0b3d0b5d0bdd0b5d180d0b0d0bbd0b5d0bd d181d0b5d0bad180d0b5d182d0b0d180 d0bdd0b0

Ким Чен Ун стана генерален секретар на партията

d182d0b5d0be d183d188d0b5d0b2 d189d0b5 d181d0bdd0b8d0bcd0b0 d184d0b8d0bbd0bc d181 d0b4d0b6d0b5d180d0b0d180d0b4 d0b1d18ad182d0bbd18ad180

Тео Ушев ще снима филм с Джерард Бътлър и Емили Уотсън