Home » Бизнес » До края на 2024 г. трябва да бъдат пуснати два хидроагрегата в ПАВЕЦ „Чаира“

До края на 2024 г. трябва да бъдат пуснати два хидроагрегата в ПАВЕЦ „Чаира“

Сподели новината

Рехабилитацията на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“ напредва със сериозни темпове. Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на кръгла маса днес в София, посветена на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, която е организирана от Института за енергиен мениджмънт, предаде БТА. Той добави, че се планира до края на 2024 г. да бъдат пуснати два хидроагрегата, а до края на 2025 г. още един. Последният хидроагрегат, чийто ремонт е най-сложен, ще бъде пуснат след това.

Има намерение за изграждане на две нови ПАВЕЦ на язовирите Батак и Доспат. Те трябва да бъдат завършени през 2032-2033 г., посочи зам.-министърът на енергетиката. „Към това следва да прибавим и виждането на държавата за изграждане на два нови ядрени блока, които да бъдат въведени в експлоатация в периода 2032-2035 г. Това ще бъде гръбнакът на електроенергийната система през следващите десетилетия, който ще осигури възможност за присъединяване на нови ВЕИ мощности“, изтъкна енергийният заместник-министър.

В близките седмици предстои да бъде обявен стартът на кандидатстването по процедурата за финансиране на производство на електроенергия от ВЕИ и системи за съхранение по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-министър Николов.

Поставете оценка:
4.6

Оценка 4.6 от 9 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар