Home » Бизнес » Едно нестандартно сътрудничество между Китай и Конго

Едно нестандартно сътрудничество между Китай и Конго

Сподели новината

Демократична република Конго (ДРК) обсъжда 7 млрд. USD финансиране с Китай в рамките на сделка за минерали срещу инфраструктура. Както съобщава аг. Bloomberg, президентът на ДРК Феликс Чисекеди заяви това в речта си при встъпването в длъжност.

Става дума за ревизия на съществуващия договор между страните на стойност 6,2 млрд. USD, сключен през 2008 г., който според конгоанския лидер не е донесъл очакваните приходи на страната му. Съгласно условията на първоначалната сделка около 3 млрд. USD приходи от медно-кобалтовата мина Sicomines трябваше да бъдат използвани за инфраструктурни проекти в ДРК. Въпреки това, според правителството на републиката, по-малко от една трета от обещаната сума е отпусната за развитието на мината. Новото споразумение включва 7 млрд. USD финансиране.

„Китайците направиха много пари и спечелиха много от този договор. Сега просто трябва да променим баланса, така че да стане взаимноизгоден. Днес Демократична република Конго не се е възползвала от това“, каза Чисекеди по-рано в интервю за Bloomberg.

В същото време китайският посланик в Киншаса Джу Дзин каза пред агенцията, че китайските инвестиции са довели до създаването на работни места, а търговският оборот на ДРК с Китай през първите 11 месеца на 2022 г. възлиза на почти 11 млрд. USD. „Китайските инвеститори, въпреки много трудния бизнес климат в ДРК, създадоха „над 100 000 работни места в страната и помогна на много конгоански семейства да се измъкнат от бедността. Ако има проблем с разпределението на печалбите, това е по-скоро вътрешен конгоански проблем“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар