Home » Бизнес » Проф. Ганчев: Трудно ще има таван на цената на газа
d0bfd180d0bed184 d0b3d0b0d0bdd187d0b5d0b2 d182d180d183d0b4d0bdd0be d189d0b5 d0b8d0bcd0b0 d182d0b0d0b2d0b0d0bd d0bdd0b0 d186d0b5d0bd - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Проф. Ганчев: Трудно ще има таван на цената на газа

Проф. Ганчев: Трудно ще има таван на цената на газа

“Поскъпването на газа ще повлияе негативно, тъй като следва повишаването и на други цени. Плащането на Русия в рубли общо взето няма абсолютно никакъв смисъл и просто прехвърля определени рискове от руската страна към нас, без да създава никаква гаранция, че Русия ще получи някакви пари. Тя е заинтересована да получи именно валута, а не рубли, които може да си напечата. Това е едно малко абсурдно искане, което по-скоро е породено от съображение за престиж, отколкото да има някакъв реален икономически смисъл”, коментира макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в “България сутрин”.

По думите му инфлацията вече е двуцифрена и е много трудно да се предвиди колко ще стане, тъй като не знаем с колко ще поскъпне реално газът. Той обърна внимание, че инфлацията зависи не само от цената на газа, но и от много други фактори.

Още по темата

3 май 2022 08:50

360

3 май 2022 08:40

118

3 май 2022 06:15

299

“При таван на цените на газа би трябвало да има някакъв източник, който да покрие разликата между ограничената цена на правителството и цената, по която ще купува бизнесът. Тези възможности са много ограничени, тъй като бюджетът вече е на дефицит, едва ли ще може да разчитаме на някакви по-големи приходи. Аз съм скептично настроен относно възможността да бъде поставен таван на цената на газа”, заяви проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Макроикономистът изтъкна, че сме във валутен борд и нямаме много работещи решения за борба с инфлацията, тъй като Централната банка не може да провежда антиинфлационна политика. Проф. Ганчев подчерта, че е много важно ЕС да има колективно решение. Според него за инфлацията ще бъде много важна политиката на Европейската централна банка, а от гледна точка на взаимоотношенията с Русия и цената на газа е много важна единната политика на ЕС.

“Известно намаляване на цените на газа е възможно, ако се постигне споразумение с Азербайджан за доставки. Според мен е реалистично да очакваме едно нарастване на газа в порядъка на 20-25%. Транспортирането на енергия от Украйна към България би било положително, защото това би могло да позволи да стабилизираме цената на електроенергията на българския пазар. Също така да реекспортираме украинска електроенергия. Това, естествено, би се отразило положително на българската икономика”, обясни специалистът.

Той отбеляза, че сега е моментът България да сключи дългосрочни доставки, включително и за втечнен газ, и евентуално да потърси други възможности за транспортиране на газ към страната.

Гледайте целия разговор във видеото.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-03

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Арсенал живна, но Тотнъм отвя Норич и мястото в Шампионската лига е негово

Арсенал и Тотнъм успяха някак да доведат битката за топ 4 до самия край на ...