Home » Бизнес » Родните зеленчуци на изчезване, задава се протест
d180d0bed0b4d0bdd0b8d182d0b5 d0b7d0b5d0bbd0b5d0bdd187d183d186d0b8 d0bdd0b0 d0b8d0b7d187d0b5d0b7d0b2d0b0d0bdd0b5 d0b7d0b0d0b4d0b0d0b2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Родните зеленчуци на изчезване, задава се протест

Родните зеленчуци на изчезване, задава се протест

Протест на зеленчукопроизводители в страната. Хората в бранша искат адекватно подпомагане на сектора от правителството.

“Регистрираните производители на плодове и зеленчуци в България са между 20-23 хиляди. Но тези хора, които получават заплати и изхранват семействата си с отглеждане, вероятно са над 200 000, като включваме сезонните работници. Този сектор е с най-много ръчен труд и най-много заети в сектора – прибиране и обработка на реколтата, обработка на площите”, каза председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова в студиото на “България сутрин”.

Тя подчерта, че не желаят да се противопоставят срещу никой от секторите.

“Борим се за балансирано и справедливо разпределение на финансовата подкрепа, която трябва да си получим. Още през 2014 година беше направено несправедливо разпределение. Бяхме се договорили 50/50 за т.нар. обвързана подкрепа, която е мярка, опитваща се да коригира неправилното договаряне за единно плащане на площ – еднакво плащане за всички култури. И в последната минута министър Греков внесе в Брюксел разпределение 66/34 за плодове и зеленчуци”, допълни Милтенова.

По думите ѝ има намаление от 6 пъти на площите с домати, което е 600%.

“Има 5 пъти намаление на площите с пипер, патладжан – 2 пъти, което е 200%. Корнишони – 8 пъти намаление на площите, 800%, краставици – 5 пъти. Този резултат не е от една и две години. Вина за това имат всички, които са управлявали държавата и сектора в този период от време. Политиката към “Плодове и зеленчуци” в последните 20 години целенасочено се води към унищожение на този сектор”, възмути се председателят на Националния съюз на градинарите.

Мариана Милтенова е категорична, че не се противопоставят на колегите им от сектор “Животновъдство”, защото там също има проблеми.

“Ситуацията при тях показва съвсем други цифри. Намаление на брой говеда – 11%, при кравите има 1% намаление, млечни крави – 1,5%. Биволи – увеличение три пъти, биволици – 400% увеличение. Искаме да се произвежда българско месо и българско мляко, секторите са в тежко състояние, но анализът трябва да е направен така, че да се преценят какви са потребностите и възможностите”, коментира тя.

Изпълнителният директор на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов допълни, че вече има увеличение при плодовете и зеленчуците.

“Сега е сезонът на оранжерийните зеленчуци, а те са най-пострадали заради цените на газа. Получава се нелепа ситуация, защото от една страна потребителите наричат този човек, който предлага краставици, спекулант, а от друга страна може да го наречем “нещастник”. Той трябва да предложи цена, която той самият не иска, защото няма да продаде”, подчерта Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че трябва да се помисли дали не може през данъчната политика да се намали този натиск, за да не се “състезават” за субсидии.

“Себестойността на продукцията тази година ще бъде с 50-60% по-висока. Недофинансирането на сектора е с години и заради това са тези резултати. Голяма част от тях минаха към сектор “Зърнопроизводство”, други напуснаха страната, обезлюдиха се селата. Отидоха в чужбина, където подпомагането на сектор “Плодове и зеленчуци” е на база стопанство. В момента задоволяването на пазара с български плодове и зеленчуци е доста по-нисък процент от това, което би могла България да произвежда. Много колеги спряха да обработват градините си миналата година”, посочи Мариана Милтенов.

А мерките, според нея, могат да бъдат в субсидиране на торове, препарати. Те апелират за намаляване на ДДС-то. По думите на Николов в България не се прилага най-ефективното средство за борба с картелите.


 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-17

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Александър Николов: Имаме ресурса да не се стигне до чувствително поскъпване

„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове”. ...