Home » Бизнес » Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Не искам да останем с този модел на икономика
d180d183d0bcd0b5d0bd d0b3d18ad0bbd18ad0b1d0b8d0bdd0bed0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b5 d0b8d181d0bad0b0d0bc d0b4d0b0 d0be - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Не искам да останем с този модел на икономика

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Не искам да останем с този модел на икономика

“Не искам в България да останем с този модел на икономика. Икономиката на България е силно капиталозависима от еврофондове и държавни поръчки. Българската икономика малко се капитализира от преки инвестиции на частни инвеститори. Като цяло в икономиката ни няма достатъчно инвестиции и от публично-частно партньорство. Почти не се създава нов капитал, а повечето от инвестициите в България са банкови, фирмени и междуфирмени заеми. Данните за инвестициите в дялов капитал показват, че дългосрочните интереси към България от страна на бизнеса продължават да намаляват”.

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

“Разчита се повече на вече съществуващи компании, които евентуално се разширяват, така че нови инвеститори в България в последните години малко идват. Все още са малко инвеститорите с дългосрочни планове за инвестиции в България, такива, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години и имат намерение за трайна и повече заетост. Българската икономика продължава да има нужда от нов капитал и без такъв не може да постигне висок и устойчив икономически растеж за дълъг период от време. Размерът и потокът на привлечените инвестиции са в силна връзка с БВП на човек от населението”, каза икономистът.

“А колкото повече една държава привлича инвестиции, толкова повече нейната икономика просперира и доходите се увеличават. България продължава да е страната-членка с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС. Недостигът на инвестиции пречи на икономиката на България да се развива ускорено, а поради неблагоприятната демография и лошото образование и здравеопазване, изпитваме и дефицит на кадри. Задълбочава се проблемът с малкото количество и ниското качество на работната ръка”, допълни Гълъбинов.

“Наличието на достатъчно човешки ресурс, както и квалификацията му, са едновременно фактор и следствие от привличането на инвестиции. А другият проблем е корупцията особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата. Повечето от инвестициите намаляха заради корупцията. Повече корупция – по-малко инвестиции. България все още се оценява като най-корумпираната държава-членка на ЕС. С този модел на икономика, България ще си остане вечния догонващ, който все не успява да достигне средния стандарт на живот в ЕС. Така всеки от нас плаща цената за неправилния ни икономически модел”, завърши събеседникът на ФАКТИ.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си повишение на лихвите от много години, като ...