Home » Бизнес » Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ
d185d0b8d0bdd0bed0b2d181d0bad0b8 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b5 d0b1d0bed0b3d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d180d0b5d181d183d180d181d0b8 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ

Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ

Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща. На 10 март направихме форум от голяма група топ експерти и излъчихме един план, интерконекторът е много важна част от този план, той ще спомогне значително за диверсификация на вноса на природен газ от неруски произход, това е основната цел. Ние идентифицирахме много области, критични за намаляване зависимостта не само от природен руски газ, но и употребата на природен газ в светлината на “зелената” сделка за намаляване на емисиите. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в “Още от деня”.

“Дълго време в България не се говореше нищо за местен добив на природен газ. България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ”, обяви Хиновски. Той каза още, че са правени изследвания, но тази посока е потискана от геополитически интереси. Уточни, че тези находища са в Северозападна България. “Имаме други находища в България, от които не се добива природен газ, от Калиакра Изток имаме 1 млрд. природен газ, имаме газови хидрати в Черно море, от които не се добива. Ние не правим нищо за това”, заяви още Хиновски. Той подчерта, че има редица способи България да стане собствен производител на природен газ и да намали зависимостта от Турция.

“Това което трябва да се направи е намаляване приложението на природен газ в големите потребители, топлофикации и други, и тяхното заместване с други технологии, като например начало на процедурата по миксиране на природен газ с водород, това което отпадна от нашия План за възстановяване и устойчивост”, обясни енергийният експерт.

Поставете оценка:

4.2

Оценка 4.2 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-18

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си повишение на лихвите от много години, като ...