Home » Бизнес » Ето коя държава измести САЩ като най-богата в света

Ето коя държава измести САЩ като най-богата в света

Сподели новината

През 2000 г. световното богатство в световен мащаб е възлизало на 156 трлн. USD. През 2020-та то вече е 514 трлн. USD, сочи анализ на консултантската компания McKinsey. Близо 60% от въпросната сума е концентрирана в едва 10 държави. Близо 50% от реализирания ръст в периода 2010-2020 гг. се дължи на Китай, а 22% се падат на САЩ и 11% – на Япония.

Към днешна дата богатството на Китай е 120 трлн. USD срещу едва 7 трлн. USD през 2000 г., се посочва още в доклада. Двоен е ръстът в САЩ, достигайки до 90 трлн. USD.

Неравенството в разпределението на богатството продължава да се задълбочава. Изводът е направен от икономисти, след като става ясно, че 67% от богатството на САЩ и Китай е съсредоточено в 10% от най-богатите хора в двете най-големи икономики на планетата.

Недвижимите имоти съставляват 68% от богатството днес по света, като е почти по равно разпределен между земеделски земи и жилища (35% и 33%).

Поскъпващите строителни материали, както и проблемите около една от най-големите китайски строителни компании – Evergrande, могат да доведат до криза в страната, подобна на тази от 2008 г. в САЩ, предупреждават от McKinsey. Ако това се случи, ще бъде изтрито до 33% от световното богатство.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената