Home » България » Адвокат Абровски: Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор

Адвокат Абровски: Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор

Падна забраната за внос на украинско зърно. Насрочен е национален ефективен протест, ще затварят пътища и гранични пунктове.

„За да имаме по-голям контрол, трябва да имаме капацитет да го извършваме. В момента политиците преливат от пусто в празно. За мен това решение беше изключително странно да бъде взето един ден по-рано. Ние дадохме сигнал днес към ЕК на най-висше ниво, че не желаем, ако тя реши утре да издаде документ или във времето напред, да удължи мораториума. България каза „Вие го удължете, но само за останалите 4 държави“, каза експертът по земеделско право и адвокат Пламен Абровски в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него решението е било взето, за да няма възможност за „по-голямо шумене“.

„Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор, защото тук в момента не говорим само за зърнопроизводители, говорим за целия земеделски сектор“, каза Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че 26 организации са се обединили и започват от понеделник активни стачни действия, защото са се почувствали излъгани.

„Първо 100 дни никой нищо не им обясни какво и как ще се прави. Всички говорят колко много пари се дават на земеделците, какви субсидии, а те не са си получили още субсидиите. Едно от исканията на цялото обединение е изплащането на помощта от 213 милиона лева, която е обещана в бюджета, да стане до 30 септември, защото има индикации, че това няма да се случи“, добави адвокатът.

По негови думи България днес се е отказала от това да се самозащитава, а решението е взето много отдавна. Адвокат Пламен Абровски прочете, по негови думи, извадка от доклада на министър Кирил Вътев: „От името на Република България посочих, че страната е голям производител на слънчоглед и голям преработвател, проведени са множество срещи, МС работи по анализ на ситуацията за намирането на най-правилното решение, до финализирането на което министърът няма мандат от МС за присъединяване към писмото на петицата. Без ясен мандат от МС, министърът на земеделието не може да подкрепи документа. Решението на МС се очаква на 11 септември. Това нещо се случва на 5 септември“.

„На 5 септември в рамките на неформалния съвет по земеделие, който се провежда в Испания, е имало среща на петте държави членки, които бяха обхванати от забраната, те са започнали офанзива да пуснат общо искане към комисията забраната да бъде продължена. Те са искали това нещо да се направи общо от 5 държави членки“, обясни адвокат Абровски.

Според него решението е било взето в услуга на ЕК и геополитическите интереси в момента, свързани с войната в Украйна.

Относно земеделски производители, експертът каза, че те искат да си получат това, което им е обещано.

„Другото нещо, което искат е правила и яснота, по които да работят, защото ние все още имаме земеделие, но не знам до кога, а управляващите не знам дали са дават сметка какво си причиняват. Времето за работа на полето почти изтече, единствената основна цел на земеделските производители ще бъде да си защитават интересите. Те ще блокират всички пътни артерии, такива са заявките, нямат друг избор, защото ако сега не си защитят интереса, никога никой няма да им обръща внимание и те ще бъдат мачкани, затова нещата са до кокал. Земеделието ще оцелее, но защо трябва да плащаме тази цена, защо трябва да си го причиняваме?“, попита той.

Поставете оценка:
3.8

Оценка 3.8 от 23 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар