Home » България » Андрей Ковачев: Има дипломатически натиск за промяна на позицията за РМС в НС
d0b0d0bdd0b4d180d0b5d0b9 d0bad0bed0b2d0b0d187d0b5d0b2 d0b8d0bcd0b0 d0b4d0b8d0bfd0bbd0bed0bcd0b0d182d0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d0bdd0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Андрей Ковачев: Има дипломатически натиск за промяна на позицията за РМС в НС

Андрей Ковачев: Има дипломатически натиск за промяна на позицията за РМС в НС


“Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския парламент. И аз усещам отсега как се започва по най-различни канали, включително и дипломатически, да лобират сред българските народни представители за такава промяна при евентуално гласуване в българското Народно събрание да се промени Рамковата позиция и Декларацията на българското НС от 2019 г, както и консенсуса, който беше приет при българския президент,” каза евродепутатът Андрей Ковачев в предаването “Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли натиск за промяна на кворума, тъй като в момента в НС има категорично мнозинство за потвърждаване на досегашната българска позиция, евродепутатът отговори:
“Най-различни варианти се изчисляват, математически варианти, ако може някоя група, по-малко хора да влязат от нея, от другата ако не влязат също, за да може да падне кворума и с по-малко депутати да се приеме това изменение. Аз се надявам, че отговорността, която имат пред своите избиратели на нашите представители в българския парламент няма да допусне такова отсъствие от пленарна зала по едно толкова важно за гласуване за България,” каза евродепутатът. Ковачев коментира и новината, че малката партия Левица, която има двама депутати в парламента в Скопие, е дала на прокурор председателя на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски.
 
“Аз очаквам, че македонското правителство в Скопие, както и българското, да защитят основните човешки права на г- н Любчо Георгиевски,” каза евродепутатът. “Заради цитат на Ванчо Михайлов и заради самото име на Ванчо Михайлов… Разбираме ли за какво става въпрос, заради цитат на историческа фигура се дава някой на прокурор като криминално престъпление. Ако цитираш Ванчо Михайлов, ти ставаш криминален престъпник. Това се е случвало ай-тежките години на комунизма и в България и в Титова Югославия,  много ясно. Но сега, когато те претендират, че са демокрация, очаквам да бъдат защитени българите в Република Северна Македония от самото правителство на Република Северна Македония. Разбира се, очаквам някаква реакция и от страна на българското правителство. Все пак премиерът, вицепрезидентът, външният министър, хора от българското НС бяха там, на откриването, и председателят на клуба, който те откриха, е нападнат по този начин…” коментира Ковачев в разговор с Милена Милотинова.

Цялото интервю вижте във видето.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-15

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Нова “мода”: Чоплят стените и поглъщат частици от “Св. София” в Истанбул

Нова “мода” причини безпокойства за опазването на “Света София” в Истанбул, след като посетители са ...