Home » България » Бенчев: Към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45-50% от суровината, която се преработва там
d0b1d0b5d0bdd187d0b5d0b2 d0bad18ad0bc d0bcd0bed0bcd0b5d0bdd182d0b0 d180d183d181d0bad0b8d18fd182 d0bfd0b5d182d180d0bed0bb d0b2 d180d0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Бенчев: Към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45-50% от суровината, която се преработва там

Бенчев: Към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45-50% от суровината, която се преработва там

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина – две, за да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво.

Това заяви в “Денят започва” Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

“В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега – без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт.” – каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно “затворено” море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

“Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море.” – изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът – с 1,5% – 2%.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-09

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Младежи изсипаха препарат за съдове във фонтаните в Благоевград

Младежи изсипаха препарат за съдове във фонтаните на пл. „Георги Измирлиев“ в Благоевград и те ...