Home » България » Библиотекари излязоха на протест

Библиотекари излязоха на протест

Сподели новината

За втори път тази година протестираха библиотекарите от Столичната библиотека, предаде БНТ. Те настояха за по-голяма подкрепа от страна на държавата, която ще направи институцията още по-успешна. Неглижирането на библиотеките като цяло е в основата на този протест, напомниха протестиращите служители. Всички регионални библиотеки настояват да бъде изпълнено допълнителното споразумение, подписано в края на миналата година към Браншовия трудов договор. Настояват за повишаване на заплатите.

„В това допълнително споразумение са въведени начални месечни работни заплати на специалистите от регионална библиотека, като там започват от 1150-1200 лева и нагоре в зависимост от образователния ценз или длъжността, която се заема, могат да растат. Но това е минималният праг. Вече директорът би могъл, ако има възможност да дава и по-високи заплати“, коментира Здравка Шиеретова, която е член на ИС към КТ „Подкрепа“ и председател на Синдикалната секция към КТ „Подкрепа“.

На нас са ни необходими поне 40 процента увеличение на издръжката на разходния стандарт, за да може освен парите, които отиват за издръжка на един институт, да останат пари и за увеличение на заплатите на специалистите, допълва още тя.

Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова заяви, че исканията са за повишаване на бюджета за заплати – това, което са постигнали в браншово споразумение синдикатите и Министерството на културата още през 2020 година и задължително начална основна заплата. Не всички регионални библиотеки са еднакви, но по думите ѝ за Столичната библиотека началната заплата трябва да е 1200 лева. Сега е около 850 лева за начинаещите.

С колеги, които трябва да оцеляват със 700 лева, с 800 лева, при тази инфлация в момента да се сблъскваме с абсолютното непознаване от страна на министри и екипите им кой всъщност финансира библиотеките, получаваме безумни отговори, отбеляза Йовка Иванчева, от Столичната библиотека

Последното вече преля чашата, когато отново се опитаха да разделят гилдиите. Даде се увеличение на музеи и галерии, с които протестирахме по едно и също време, еднакви споразумения имаме подписани с министерството библиотеки, музеи и галерии. Дадоха само на музеи и галерии., напомни още тя.

Това допълнително споразумение касае и работните заплати, но и увеличаването на стандарта за издръжката на библиотеките, като тук визирам Национална библиотека и 27-те регионални библиотеки в България. В тези 27 библиотеки работят 1177 специалисти и в този стандарт е издръжката на библиотеката- отопление, осветление, закупуване на библиотечни материали, тяхното съхранение., допълни от своя страна Емилия Маринова, която е главен библиотекар и председател на синдикална секция на КТ “Подкрепа“ към Народна библиотека „Иван Вазов“-Пловдив.

В протеста се включиха и всички служители на национална библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. В града под тепетата библиотекарите останаха на работните си места, но носеха протестни лентички. Те заявиха, че са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване и при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата, като това прави невъзможно изпълнението на обществените им функции. Основните искания са за 40% увеличение на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер на близо 10 млн. лв.

На този етап все още нямаме позиция по темата от страна на Министерството на културата.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар