Home » България » Близо 40% от пенсиите остават без увеличение

Близо 40% от пенсиите остават без увеличение

Добавката от 50 лева ще продължи до юли

Близо 40% от пенсионерите у нас няма да получат увеличение на пенсията от 1 юли. Това стана ясно от отчета на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев за свършеното през първия месец от служебното правителство, предава вестник „Труд”.

Очаква се правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите с 5%, което да засегне над 1 245 000 български пенсионери, така че да бъдат осъвременени пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г., посочи Донев. При близо 2.1 млн. пенсионери у нас, това означава, че за почти 850 000 от тях няма да има повишение на пенсията.

Увеличение няма да има за пенсионерите, които получават тавана от 1440 лева. По последни данни на НОИ такива са малко над 18 000 човека у нас. Повишение няма да има и за хората, чиято реална пенсия, изчислена от НОИ при пенсионирането им, е под 300 лева.

Така например, ако пенсионер трябва да получава 200 лева месечно, според стажа и осигурителния си доход, и сега поучи 5% увеличение – или 10 лева отгоре, на практика неговата пенсия трябва да се намали, тъй като той вече взима 300 лева – колкото е минималната пенсия, обясняват експерти. Тези хора на практика вече получиха увеличение с 20% на пенсиите си от 1 януари, когато минималната стана от 250 – 300 лева.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост също се вдига с 5% и от 141.63 лв. на 148.71 лв. В резултат ще се повишат пенсиите, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и добавките, които се изчисляват като процент от нея.

Добавката за всички пенсионери от 50 лева ще продължи да се изплаща още два месеца, отчете още социалният министър. Това са около 2 милиона и 88 000 български пенсионери, които ще продължат да получават добавката, допълни той.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената