Home » България » БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хиляди лева за уронен престиж

БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хиляди лева за уронен престиж

Гражданското сдружение твърди, че е наклеветено от държавното обвинение пред Европейския парламент

Гражданското сдружение БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хил. лв. обезщетение заради клеветнически твърдения, уронващи доброто му име, пише „Сега“. Делото е образувано в Софийския районен съд през април и в момента тече размяна на книжа, се вижда от деловодната система на съда. 

Повод за процеса са отговорите на прокуратурата, изпратени до евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Документът е подписан от зам.-главния прокурор Даниела Машева. Писмената кореспонденция между българските власти и подгрупата в ЕП се наложи два пъти през последната година, тъй като два пъти евродепутатите се опитаха да изслушат главния прокурор Иван Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов, но и двата пъти те пратиха заместниците си, вместо да се явят. Затова и последваха допълнителни въпроси, на които властите пратиха отговори. Веднъж през септември 2020 г. и втори път през март 2021 г.

В отговорите през септември прокуратурата споменава БОЕЦ. Държавното обвинение твърди пред ЕП, че е атакувано заради засегнатите икономически интереси, включително и от медиите. Пише че има информация за връзките на гражданското движение БОЕЦ с укриващия се в Сърбия подсъдим банкер Цветан Василев и тя е очевидна. Затова може да се „направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

„Тези две твърдения са неверни, клеветнически и уронват доброто име на сдружението“, пише в исковата си молба БОЕЦ. И още: „Като гражданска организация с дейност в обществена полза имаме отговорността да пазим доброто си име, за да даваме добър пример и привличаме съмишленици за постигането на заложените в устава ни цели. Неистините (от писмото на прокуратурата, б.а.) пречат на дейността ни, като нанесоха вреда на организацията, на нейните членове и на нашата кауза, която е обществено значима“. Според сдружението лъжливото твърдение на прокуратурата за връзки с Цветан Василев внушава задкулисни зависимости с обвинения за фалита на КТБ и че БОЕЦ прокарва интересите му.

Недопустимо е прокуратурата, която е призвана да борави само с доказателства, да злепоставя някого без конкретика, а с „очевидност на информацията“ и „обосновано предположение“, сочи БОЕЦ. И подчертава пред съда, че се финансира напълно прозрачно – от членски внос и дарения. Това е доказано и с данъчна ревизия, направена през 2019 г. по нареждане на спецпрокуратурата.

Според БОЕЦ по делото трябва да бъде разпитана заместничката на Гешев Даниела Машева, която да отговори тя ли е подписала писмото до евродепутатите, запознала ли се е с него, каква е връзката на сдружението с Цветан Василев и т.н.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената