Home » България » Бойко Рашков: За по 30 лв. хората съдействат на една неизрядна политическа машина

Бойко Рашков: За по 30 лв. хората съдействат на една неизрядна политическа машина

Хората са готови за 30, 50 и 80 лева да продадат своя глас и да съдействат на една политическа машина, която изобщо не е изрядна. Това каза пред 7/8 TV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Изключително изобретателни са. В една област установихме, че лекар издава медицински документи на множество избиратели. С каква цел ще се запитате? С цел да може да се формира една секция с подвижна форма на гласуване, която ще е с хартиени бюлетини. Или пък в селския магазин, обичайно е да се дава на вересия. Сега се дава на вересия, но ще се опрощава ако гласуваш за някоя партия. На предходните избори в кюстендилската област имат около 100 хиляди души избиратели, а се оказва, че там е имало с 13 500 повече гласували. Дали са дошли от Македония или другаде? Борисов е казал на Ердоган, че българските мюсюлмани са мостът за добросъседството между България и Турция“, разкри той.

По думите му не само ромският етнос е засегнат от купуването на гласове, но там тази търговия е много разпространено. Според него стандартът на живот оказва влияние.

„Ако към 4 април няма никаква активност на МВР, сега имаме в пъти повече операции, действия и образувани дела. До 4 април са заведени 0 дела за престъпления против политическите права на гражданите. Към днешна дата досъдебните разследвания, започнали само в МВР са около 50. Имаме около 7-8 пъти повече сигнали от граждани с информация за подобни престъпления. Аз го оценявам като повишено доверие на българските избиратели към МВР, след като всички видяха, че това министерство може да работи. А и всички знаем, че министърът на вътрешните работи, който беше на стола преди мен – г-н Терзийски, като и по-предишният – Младен Младенов, са кандидати за депутати. Така е устроен у нас политическия живот, че тези министри не са си вдигнали и малкия пръст срещу престъпленията против правата на българските избиратели“, коментира още служебният вътрешен министър.

„Ако съм заслужил одобрение на хората, то е заради работата, която се върши. Със задачите, които има МВР. Те съвсем естествено насочват вниманието на българските граждани. Това ведомство е натоварено с много отговорности. До момента около изборите това ведомство не е правило нищо. Така се оказва не само чисто статистически, но и ако погледнем реалистично. Една проста съпоставка за онова, което е правено до 4 април, с това, което сега сме направили, показва, че около 4 април има абсолютно бездействие от страна на МВР. Почти никаква подвижност в посока противодействие на така нареченото купуване и продаване на гласове. От  кухнята сега виждам какво бедствие представлява това за политическия процес, наречен избори за Народно събрание. Не съм очаквал, че мога да се срещна с такива мащабни действия в тази посока. Оставам с впечатление, че някои наши политически партии нямат нужната тежест със своя авторитет, политически програми и идеи да завладеят избирателите. Затова просто си плащат. Политическият живот стана пазар и търговия“, добави Бойко Рашков.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената