Home » България » Българите: Борисов е най-корумпиран, 79% не вярват на властта му

Българите: Борисов е най-корумпиран, 79% не вярват на властта му

Цели 56% от българите са били на мнение през последната година от управлението на „Борисов 3“, че премиерът и хора от кабинета му участват в корупция. Когато става дума за депутатите, този дял надхвърля две трети 67%, което е показателно за доверието във висшия орган на държавността, съобщава „Дневник“.

65% казват, че се опасяват от последици за тях, ако съобщят на органите на реда за случай на корупция. В същото време всеки пети или 19% признава, че е плащал рушвет под някаква форма.

Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“, разпространени преди седмица с Глобалния барометър на корупцията (ЕС). В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.

От тях се вижда, че макар министър-председателят да е бил възприеман по това време като олицетворение на корупцията в кабинета, то и министрите му не изостават много. Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с „почти всички“ отговарят 49%, а с „някои“ – 41%. Това е мнение, регистрирано поне 3 месеца след като Борисов смени четирима министри под натиска на протестите.

Резултатите показват, че половин година преди изборите на 4 април впечатляващите 79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите (правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция). Групата на категорично заявилите, че им няма никакво доверие, е 43%.

Местните власти са малко в по-добра ситуация от централната власт, но пак общо 58% от участвалите българи казват, че не им се доверяват.

Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е мнението им за съдебната система и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани, а сред още 46% – има българи, смятащи, че такива са някои от тях. Малко по-добре е в полицията – 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че корупцията не е поразила всички.

Българите нямат много високо мнение и за бизнесмените. 34% казват, че ръководителите на фирми със сигурност участват в корупция, на същото мнение относно банкерите са 32%. Близо една трета – 31% казват, че корумпирани са и неправителствените организации.

27% са на мнение, че президентът Румен Радев и хора в неговата институция са корумпирани. Там миналото лято бе провела показна акция прокуратурата, предизвикала обаче обратен ефект и протести.

Запитани къде са плащали подкупи, давали подаръци или правили услуги на обществени служители, българите посочват:

19% – обществени болници (води Румъния с 22%, следвана от Литва с 19%, Унгария с 18% и Хърватия с 15%)

15% – в полицията (никоя друга държава не е с такъв висок резултат, най-близо са Румъния и Хърватия с по 7%)

13% – в съдилищата (само Белгия е с 12%, всички останали са под 10%)

11% – публичните училища (най-висок резултат в ЕС, заедно с Румъния)

8% – в институции, издаващи документи, вкл. лични карти, шофьорски книжки и др. (води Румъния с 9%)

5% – в институции за помощи за безработица или социални плащания (водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%).

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената