Home » България » Важните новини във ФАКТИ на 03.03.2024 г.

Важните новини във ФАКТИ на 03.03.2024 г.

Сподели новината

Румен Радев: 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети март не ознаменува само победата на бойното поле. Не е и само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. Трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф. Това заяви президентът на България Румен Радев от Паметника на свободата на връх Шипка, цитиран от „Фокус“.

Божанков: Да познаваме и уважаваме историята е наш дълг. Историята. Не митологията

Да познаваме и уважаваме историята е наш дълг. Историята. Не митологията.
Понеже чухме днес главната копейка на държавата да казва от паметника Шипка “точно на това място”.
На точно това място нищо не се е случило.

Съдия Лада Паунова: Сигналите за престъпления, извършени от главен прокурор или негов заместник, към момента са 65

Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на натиск и заплахи, ще сезирам съответните органи. Не мога да кажа, че сме свикнали, защото никой не може да работи под натиска на заплахите. Но съответният съдия може да устои на такива въздействия. Това заяви съдия Лада Паунова, която ще гледа делата срещу главния прокурор и неговите заместници, в ефира на Нова телевизия, цитирана от novini.bg.

Румен Радев: Трети март е съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище

Отново сме заедно, за да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви президентът Румен Радев в София на площад „Народно събрание“. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия, съобщават от novini.bg.

Камен Воденичаров: За 146 години България преминава през 4 форми на управление и 4 пъти пренаписва историята си

За 146 години България преминава през 4 форми на управление и 4 пъти пренаписва историята си. Такова мнение изрази в ефира на „На Фокус” актьорът Камен Воденичаров.
„В учебниците за огромно съжаление се взимат теми, събития и факти, които са угодни на тези, които ги пишат. Намесата на политиката в историята е катастрофална. Българската историография е изключителен длъжник на всички нас. Благодарение на нашите родители, баби и дядовци получавахме информация за това, което липсваше в книгите”, коментира той.

Евелина Келбечева: България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари това са 32 тона злато

„Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и руски воини, които са не само руснаци, а и украинци, финландци, както знаем”. Това каза историкът проф. Евелина Келбечева в „На фокус“ по Нова телевизия.

Митрофанова за Трети март: Руско-българските отношения ще преживеят бурни времена и определено ще станат още по-силни

„Скъпи приятели на Русия в България!
Поздравявам ви с националния празник – Деня на Освобождението от османско иго.
Руско-турската война от 1877-1878 г. се превърна в наистина съдбовно събитие, което завинаги свърза народите на нашите страни. Хиляди руски воини, стотици опълченци и лекари заплатиха с кръвта си българската свобода и държавност. Светостта на този подвиг се усеща особено тук, на Шипка, откъдето днес ви изпращам своите поздравления.“

Трифонов: България я има благодарение успеха на Русия в Руско-турската война. Успехът на руския народ, не на Путин

„Уважаеми и скъпи сънародници, честит трети март!
Да ви е честит националният празник на България – денят на Освобождението от турско робство.
Обяснявам го подробно, защото този трети март е различен. Не, че нещо се е променило в историята. За някои хора се е променило отношението към историята, тъй като, някои хора имат интереси в настоящето, заради които са способни да пренебрегнат историята. Малко гадно звучи, но наистина има такива хора. Няма да ги упоменавам кои са на днешния ден, но мисля, че вие прекрасно се сещате. А и те не се крият, крещят с пълно гърло, така че не само да ги забележим, ами направо да се отвратим.“

Петър Витанов: Движение „Трети март“ имаше само една цел и я изпълни-запази датата като националния празник на България

Движение „Трети март“ имаше само една цел и я изпълни.

Политолог: ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с „Продължаваме промяната“ до момента, в който могат да я заменят

ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с „Продължаваме промяната“ до момента, в който могат да я заменят. Според мен няма готовност и нов политически субект, който да може да влезе в политическа комбинаторика и да предложи ново управление. Това коментира пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

Иван Таков: Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура, няма как да премахнат Русия от историята ни

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история. Това каза председателят на БСП – София Иван Таков по повод националния празник 3 март. Представители на ръководството на БСП – София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет „България-Русия“. Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

Полк. Цветан Мумджиев – „Българският Шиндлер“ (СНИМКИ)

Участник в трите национално-освободителни войни, командир в трудовата повинност и Временната трудова повинност, наричан Спасителят заради ролята му при спасяването на българските евреи и техните събратя от Беломорието, полк. Цветан Мумджиев несправедливо е забравен в нашата история. Филмът “Спасителят” на сценариста Димитър Недялков и режисьора Владимир Щерянов, осъществен с подкрепата на продуцента Добромир Чочов, управител на “Доли Медия Студио” е част от поредица за герои, защитавали целостта, честта и достойнството на България.
Премиерата на документалния филм „Спасителят“ ще се състои на 6 март във Военна академия в София. Това е историята за живота на полковник Цветан Мумджиев, за борбата му при спасяването на хиляди български евреи, а също така на техните събратя от Беломорието в годините на Втората световна война. През 1943-1944 г. той е началник на Временна трудова повинност и под негово ръководство са всички еврейски трудови станове и биваци в България. Някои историци го наричат „българският Шиндлер“, макар неговото дело да е многократно по-мащабно. Всеки народ би се гордял с подобна личност. Но… паметта за него умишлено е потопена в забравата на времето за българската и световната общественост.

Нинова за 3 март: Горди сме, че сме българи. Народ, който има памет, и никога няма да пренапише историята си (ВИДЕО)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити на българите 3 март с видео обръщение от връх „Шипка“, публикувано на страницата ѝ във Фейсбук. Ето какво се казва в него:

Васил Терзиев: Най-добрият начин да почетем свободата и тези, които са я извоювали, е да се борим всекидневно за нея

Кметът на София Васил Терзиев честити на българите Националния празник 3 март с послание на страницата си във Фейсбук:

В София за 3 март: Вход свободен за Регионалния исторически музей и Градската галерия. И разходки с „Икарус“ и „Чавдар“

По повод националния празник на България 3 март сградата на Столичната община ще бъде осветена с цветовете на българското знаме от 18:30 ч., съобщи пресцентърът на Общината, цитиран от БТА.

Денков: Днес не е ден за атаки, а за празнуване. Очакваме документа от ГЕРБ, процесът върви

Преговорният процес с Мария Габриел за ротацията върви нормално. Очакваме документа от страна на ГЕРБ и тогава ще видим как ще оформим крайния документ. Така че процесът върви. Това коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков, който, заедно с вицепремиера Мария Габриел, участва в церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин на днешния национален празник – 3 март, предават от БТА.

Илияна Йотова: 3 март е гордост, достойнство, самочувствие

Вицепрезидентът Илияна Йотова честити на българите Националния празник 3 март с послание на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа тя:

Кирил Петков: Да сме свободни означава да не допускаме зависимости, които да ни карат да правим дела, в които не вярваме

И съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков честити на българите днешния 3 март с послание на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа той:

Калин Стоянов: Да променяме днешния ден към добро с енергия и силна вяра. Нека пребъде България!

„Честити 146 години свободна България! Трети март е символ на свобода, вяра и надежда за бъдещето. Нека продължаваме да се чувстваме свободни, но и отговорни! Да променяме днешния ден към добро с енергия и силна вяра. Нека пребъде България!“. Това написа вътрешният министър Калин Стоянов във Фейсбук по повод годишнината от Освобождението на България, цитиран от БТА.

Драматургът Боян Папазов: През 1991 г. БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия

БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия при обсъждането в 7-ото ВНС. Това каза пред БНР тогавашният народен избраник Боян Папазов от СДС, известен наш драматург и сценарист.

Ген. Съби Събев: Няма основания да се иска оставката на министър Тагарев, защото причините са изцяло политически

Днешният ден е Национален празник и е редно да си спомним с благодарност за всички, които са загинали за нашата свобода – сред тях има украински, финландски, руски и други войници, които са служили в Руската императорска армия. Това заяви в „Добро утро, Европа“ военният експерт ген. Съби Събев.

Росен Желязков: Днес е ден за памет, благодарност и национална гордост

„Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост“. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков пред журналисти в град Шипка, където, в храм-паметника “Св. Рождество Христово”, беше отслужен благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

Стотици българи се събират край Паметника на свободата на връх Шипка, за да отбележат националния празник на България

По повод 146-ата годишнина от Освобождението на България стотици българи от двете страни на Балкана се изкачват по стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почитта си към загиналите герои.

Поставете оценка:
1.8

Оценка 1.8 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар