Home » България » Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми

Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми

Сподели новината

Притеснителна картина на системно несъбиране на данъци от държавата, премахнат последващ контрол над фирмите и на дефицити, натрупани чрез измами и избягване на плащания, очерта финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

От днес започваме системна работа да решим тези проблеми, защото, ако държавата не си събере вземанията, няма как да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование, подчерта той.

При направения преглед в Агенция „Митници“ се оказало, че през 2019 година е премахнато звеното за последващ контрол, което затруднява проверките на границите и впоследствие.

В нов правилник, с който той се възстановява, е заложено още всички служители на Агенция „Митници“ ежегодно да минават проверка, която да сравнява техните доходи с имотното им състояние и влогове.

За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банки и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за техни имоти и сметки, обяви Василев.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане през следващите 30 дни и след това ще бъде предложен за одобрение от правителството. Василев каза, че и досега такива проверки са правени, но не на всички, а на когото е преценил съответният директор. Той и шефът на митниците смятат, че към тази администрация трябва да има пълно доверие, че не се поддава на корупционен натиск.

От прегледа на фирмите, които са получили публични средства по обществени поръчки и плащания по програми се оказало, че има доста силна концентрация на публичнте средства.

През 2020 година държавата е платила на частни фирми директно 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Тази година за първите три месеца три фирми са получили 1.3 млрд. лева публичен ресурс и плащания, каза Василев. Проверките на фирмите от НАП ще започнат от тази концентрация през всички подизпълнители до края на веригата, за да се провери дали всичко е изрядно, съобщи министърът.

Изискваме от всички агенции и министерства и държавни предприятия разрешение, за да направим списъка с тези фирми публичен, така че гражданите да видят кои са те, каза още той.

Василев обяви и че годишно НАП прави отписвания на 2-3 млрд. лева задължения, тоест такива, които не са успели да съберат. За три години така са отписани общо 10 млрд. лева в периода 2017-2020 година.

Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Публикуваме и списък на длъжниците, тоест фирми, които към момента дължат над 5 хил. лева към НАП. Общо сумите, които се дължат, са 9.9 млрд. лева. Най-големият длъжник дължи 160 млн. лева, съобщи той. По думите му част от тези дългове са на работещи предприятия и трябва да се съберат.

Първите 100 фирми в този списък дължат над 2 млрд. лева.

За да се преодолеят тези проблеми, финансовото министерство започва проект за електронно фактуриране, тоест обмен на фактури в реално време, а не до 14 дни по-късно. При регистрация по ДДС, фирмата да бъде наблюдавана, ако е рискова, за да не се създават такива, чиято цел е източване на данъка, още – публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки, включително от НАП, както и последващ контрол, че се харчат за това, за което са били получени по процедурата.

На брифинга с шефовете на приходните агенции министърът съобщи още, че приходите като цяло вървят по план, има малко изоставяне на тези от акцизи в Агенция „Митници“ – с около 68 млн. лева.

По разходната част на бюджета за момента също се движим по план. Голяма част от възможностите за престуктуриране на бюджета са изхабени в първите четири месеца. Причината е, че те не са направени чрез актуализация, а именно чрез преструктуриране – по мерките и за парите за пенсионерите. 

Dnes.bg

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената