in

Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци

0000490157 article2

Шефката на НАП Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на служебните задължения, съобщи служебният финансов министър Асен Василев на брифинг, на който представи екипа си.

Той изрази учудване, че не е имало последици след теча на лични данни през 2019 г.

Приходната агенция ще бъде оглавена от Румен Спецов, като основната му задача е да се фокусира върху големите данъкоплатци и да се премахне „терорът“ върху малките. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси, нареди още Василев.

По думите му в рисковата група попадат всички компании, при които се теглят големи касови наличности. Василев обвърза тази задача с гарантирането на честността на вота.

Той обяви данни, според които само 66% от ревизионните актове са потвърдени напълно или частично. За периода 2017-2020 година 55% от начислените ревизионни актове са събрани, останалите не – от малко над 4 млрд. лева са събрани малко над 2 млрд.

Освен НАП, Агенция „Митници“ също има нов директор и това е Павел Тонев, който е изпълнявал длъжността и в миналото. „Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет и оценките са, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Взети са мерки от колегите, оценките са качени на „почти отговаря“, но въпреки това, както вчера стана ясно, ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва евентуално да възстанови към европейския бюджет“, обясни министърът.

Засега не е ясно дали ще се наложи емитиране на нов дълг, но процедура ще бъде подготвена, ако има нужда от нея, защото отнема 1-2 месеца, обясни Василев.

Василев представи и заместниците си. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, тя е с над 20-годишен опит в сферата на финансите, включително в областта на одита. Ваня Стойнева е била два пъти зам.-министър в служебни правителства, ще отговаря за европарите.

Моника Бийчър ще се занимава с въпросите, свързани с еврозоната, дълговите емисии, дирекцията за възлагане на обществени поръчки.

Служебният финансов министър обаче не даде думата на екипа си да отговаря на въпроси с мотива, че не са навлезли в работата.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

slujebnoto pravitelstvo smeni shefa i na agencia mitnici 1

Служебното правителство смени шефа и на Агенция „Митници“

0000490195 article2

От ГЕРБ питат: Кой предложи Спецов, бил ли е в Дубай?