Home » България » Васил Тончев: И БСП, и „Възраждане“ се изплашиха от Ваня Григорова. Нинова й беше най-яркият опонент

Васил Тончев: И БСП, и „Възраждане“ се изплашиха от Ваня Григорова. Нинова й беше най-яркият опонент

Сподели новината

Има огромна ниша за нов ляв проект. Няма мост между БСП и ГЕРБ, това беше феномена на Григорова, която успя като автентичен ляв човек да стигне до тези хора и да ги активира. На следващи избори в София би могла да възникне нова социалдемократическа партия, заяви в ефира на Nova News Васил Тончев от „Сова Харис“. По думите му и БСП и „Възраждане” са се изплашили от Ваня Григорова. „Нинова ѝ беше най-яркият опонент”, каза той.
За рокадите в ДПС Тончев предполага, че промените са на геополитическа линия. Тези процеси са започнали по-рано, имаше индикации от лятото, че там стават някакви неща и се изчакаха изборите. Геополитическата ситуация е различна, светът се раздели на две, обясни Васил Тончев. „ДПС за да остане като балансьор в нашата политика, трябва да направи този завой и да тръгне по т.нар. евроатлантически курс. Според Доган Пеевски е човекът, който най-добре може да го поведе” каза Васил Тончев и допълни, че е интересен ход етнически българин да стане изпълнителен директор на партията, като уточни, че това са предположения.

„На „Сглобката” ѝ е нужна нова силна настройка и предполагам, че ще бъде направена. Вероятността да не се направи такава настройка, е малка, но все пак има няколко червени линии, които ако се преминат от едната страна, другата няма да ги приеме. Ако се стигне до такъв вариант, въпросът е кой ще бъде отговорен”, каза Васил Тончев. „Сглобката” ще оцелее по геополитически причини, смята той. Напреженията между партиите, които я представляват, са много големи. Най-голямото препятствие ще бъде бюджетът, допълни Тончев.

По думите му изявлението на Борисов е това: „Аз искам споразумение, ако не го направим, виновни ще бъдете вие”. Сега чакаме отговорът на другата страна, заяви Тончев. Той обясни, че политиката на ПП и на ГЕРБ е доста различна. ГЕРБ залага на консервативна политика, докато „Промяната” е много по-лява като политики – вземат се заеми, за да се вдигат доходите на хората, но как това ще се отрази в дългосрочен план, запита социологът.

Тончев каза, че тенденцията като цяло е за спад на изборната активност. „Сега ромите не гласуваха, това са няколко десетки хиляди гласа, които не се явиха. Те бяха научени, – ако през 90-те години те следваха победителя, сега ги научиха, че за да гласуват, им се плаща. Това беше дълга традиция, която се прекъсна през изборите в последните две години. Редно е да свикнат, че и те носят отговорност и могат да гласуват по съвест. Това също се отрази на активността”, каза социологът. Демографската криза е другата причина за ниската избирателна активност.

Поставете оценка:
3.8

Оценка 3.8 от 10 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар