Home » България » Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на „Турски поток“ в България

Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на „Турски поток“ в България

Сподели новината

Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на „Турски поток“ на българска територия и за оказван натиск върху него по този проект, ако бъде създадена парламентарна комисия, която да събира доказателства по случая.

Това обяви на пресконференция Любо Венков от организацията БОЕЦ, която е сред няколкото, участвали в разследването по проекта, лансиран от кабинета на ГЕРБ, информира „Дневник“. Трасето е построено за рекордно кратък срок – 1 година, и е на стойност 3 млрд. лв., платени от България. То е дало възможност на Русия да заобиколи Украйна при транзита на природен газ до Унгария, Сърбия и други страни.

Управляващите начело с ГЕРБ са знаели точно какво решение вземат, когато са се съгласили през България да премине „Турски поток“. По този начин те са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да заобиколи Украйна при преноса на природен газ и също, че България няма да има никаква полза от проекта. В допълнение той е изграден с около 3 млрд. лв. нейни средства. Това се разбра на пресконференция, дадена от представители на няколко медии и немедийни организации, участвали в разследване по случая, стана ясно още на пресконференцията днес.

В България проектът бе лансиран от кабинетите на Бойко Борисов, който той наричаше „Балкански поток“ и го представяше като осигуряващ газ за инициирания от същия кабинет газов хъб „Балкан“. Газопроводът няма изходна точка на територията на България, макар че преминава през нейна територия, която не е снабдена, а по-голямата част от капацитета и на входа, и на изхода ѝ е резервирана от „Газпром“ в нарушение на европейските правила.

Петко Петков и друг негов колега от „Елфите“, който запазва анонимност, разказаха, че от InformNapalm са се свързали с тях, докато са разследвали сръбската част от проекта, и предлагат да работят по българската. Информацията с документите е получена от имейл кореспонденция на Евгений Зобнин, помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. За разлика от по-голямата част от кореспонденцията, която е защитена с пароли – макар и кратки и слаби по думите на „Елфите“, пътната карта е била незащитена.

Документите показват още, че представители на Института по международна интеграция, който на практика е тинк-танк, неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка, са били често командировани в София, което се разбира от техните отчети за командировъчни разходи, също част от разкритата кореспонденция.

Според Илиян Василев, транзитираният през 2022 и 2023 г. руски газ през „Турски поток“ в България е генерирал 16 млрд. долара приходи на „Газпром“.

Той обяви, че по данни към 21 март, през „Турски поток“ се пренасят същите количества газ като транзита през Украйна и ако този транзит през 2024 г. спре, „ние ще останем единствените, които ще свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на руското влияние, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, постигнато е“, подчерта Василев.

Поставете оценка:
3.3

Оценка 3.3 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар