Home » България » Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна
d0b2d0bbd0b0d0b4d0b8d0bcd0b8d180 d0b2d0b5d0bbd0b8d187d0bad0bed0b2 d0bad0b0d182d0b5d0b3d0bed180d0b8d187d0bdd0be d0b8d0b7d0bdd0b0d181 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна

Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна

“Председателят на комисията и министър на икономиката излиза и казва, че България изнася за Чехия, Словакия, Полша, Прибалтика. Всички знаем, че от тези държави се доставя въоръжение за Украйна. Това е като да пуснеш в твоя двор единия си съсед, той да цели по другия и да казваш “Не съм аз”, коментира бившият шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие Владимир Величков в студиото на “Денят ON AIR”.

Той е категоричен, че България изнася оръжие за Украйна.

“Всяка сделка е придружена от сертификат на крайния потребител. Към него върви и сертификат за осъществена доставка. Основното в този документ е, че оръжието няма да бъде реекспортирано. Има вариант, когато се изнася за една държава въоръжение, то за бъде дадено на друга държава. Но това може да стане, ако бъде попитана държавата производител. Не може да хвърляш неистини към целия български народ и да го лъжеш по безобразен начин”, заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че по сделките за износ на оръжие не се осъществява последващ контрол.

“Държавата във всеки един момент може да извърши проверка и да прати експерти да видят какво става с въоръжението, което е доставено. Но това не се прави”, категоричен е Владимир Величков.

Той поясни, че разрешение за реекспортиране не може да бъде дадено без знанието на председателят на Комисията за контрол на търговията с оръжие – в случая Корнелия Нинова. Според Величков е трябвало да се проведе референдум по темата в предоставяне на оръжие за Украйна.

“Трябва българинът да бъде попитан дали да изнасяме оръжие за държава, в която има конфликт. Не може шепа политици да кажат “Дайте да изнасяме оръжие”. Най-големият потърпевш от цялата ситуация е българският народ”, добави събеседникът.

Величков беше категоричен, че ако се стигне до решение за изнасяне на въоръжение, то трябва да става през държавни, а не частни компании.

“Ние не произвеждаме чак толкова много неща, в нашите заводи има много добри специалисти, но няма стратегия за военнопромишления комплекс. А можеше България да е един сериозен играч на международните пазари”, уточни Величков.

Според него България няма капацитет да извършва ремонт на военна техника. У нас могат да бъдат ремонтирани само Ми-24 и Ми-17 и Су-25.

“Но какво ще ремонтираме на техника, която е свалена? Петков не може да говори, без да е подготвен. Около него трябва да има хора, които да го съветват по такива важни въпроси. България трябваше да запази неутралитет. Вижте Австрия. Защо трябва да се месиш някъде, където действат световните сили?”, завърши експертът.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Слънчева сряда, по-хладно по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове в западната половина от ...