Home » България » Владислав Панов: Ако не променим начинът на изплащане на субсидиите, проблемите ще останат

Владислав Панов: Ако не променим начинът на изплащане на субсидиите, проблемите ще останат

И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ Владислав Панев – зам.-председател на парламентарната група на Продължаваме промяната – Демократична България.

„Много е хубаво, че има два протеста на земеделците и енергетиците днес, тъй като това са два от секторите, които имат най-голяма нужда от реформи. Ако няма протести, това означава, че правителството и Народното събрание нищо не правят. Смятам, че визията на правителството е тази, която би ги отвела до успех“, коментира Панев.

По негови думи начинът на субсидиране „определено количество левове на декар“ означава, че се стимулира основно зърнопроизводството.

„Така то има нужда от много по-малко работна ръка, съответно няма достатъчно препитание в селата и в малките градове на България и хората бягат. Това е най-простата логика. Традиционни за България сектори като производство на плодове, на зеленчуци са с намаляващо влияние и както виждаме внасяме всички тези стоки от чужбина, за съжаление. Ако не променим начинът на изплащане на субсидиите, това ще продължи“, посочи Владислав Панев.

Според него вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще окаже много малко влияние върху цената, на която земеделските производители продават продукцията си, тъй като „основната част на българското зърно е за износ“.

„Ако те изнасят 80% от продукцията си тогава за тях какво значение има каква е цената на българския пазар? То за потребитеите е по-изгодно да е по-евтина. Според мен в крайна сметка всичко това с Украйна няма да повлияе чувствително на пазара в България, както не повлия и забраната“, каза Панев и прогнозира, че няма да има драстични понижения на цените, нито пък масирано навлизане на украинска продукция.

Поставете оценка:
2.5

Оценка 2.5 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар