Home » България » Георги Цветков: В Румъния и в Полша има системи “Пейтриът“, това би бил най-добрият вариант и за България

Георги Цветков: В Румъния и в Полша има системи “Пейтриът“, това би бил най-добрият вариант и за България

Сподели новината

На България ще ѝ е много трудно да намери бързи решения за производство и доставка на нови въоръжения и техника, поради това, че отбранителната индустрия в Европа, а и в САЩ е натоварена с изключително много поръчки.

По-бързото решение, което може да доведе до непосредствено нарастване на отбранителния ни капацитет е, ако временно бъдат разположени съюзни системи на наша територия, преди ние да можем да придобием собствени такива системи. Това коментира пред Радио „Фокус“ доц. Георги Цветков, експерт по национална сигурност.

Според доц. Цветков Германия и в по-малка степен по отношение на Франция не са достатъчно активни във военно-политически смисъл по отношение на общата отбрана на европейските държави:

„Нормално е от страна на държави като нас да очакваме те да проявяват по-голяма инициатива, след като са водещите в Европа. Но трябва да кажем, че иначе има сътрудничество на двустранно равнище – Франция е изключително активна в Румъния. Там има разположени френски сили, включително за противовъздушна отбрана“, обърна внимание експертът по национална сигурност.

По думите му за България ролята на рамкова държава има Италия:

„В България е разположена италианска бойна група. Имаше сътрудничество с Испания. В един период нашата противовъздушна отбрана беше подпомагана от испански изтребители “Юро Файтър“. Така че аз предполагам, че сътрудничеството с държави между България, Испания и Италия ще се засили в сферата на отбраната, особено с Италия. Разбира се, някой може да каже, че това не е от най-първите европейски държави, но това е заблуда, защото говорим за 70-милионна държава, с една от водещите икономики, не само в Европа, но и в света“.

Той добави обаче, че Германия и Франция са държавите, чред които може да се търсят бързи решения:

„Поради включването на България в инициативата „Европейски небесен щит“, според мен е вероятно да се търси решение с европейски доставчик – Франция или Германия. След като в Румъния и в Полша има разположени системи “Пейтриът“ може би това би бил най-добрия вариант и за България. Но както беше споменато, придобиването на такива противоракетни ракети от наша страна ще изисква доста време, от рода на 8-9 години“.

Поставете оценка:
2.3

Оценка 2.3 от 6 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар