in

Десислава Атанасова: Господин Рашков не е последна инстанция

7039443b6cef664aa97fb491458cafba

Днес /б.р. вчера/ в парламента не чухме това, което повече от две месеца чакаме. Ние искаме данни и факти, които да са установени от надлежен орган – или Бюрото за контрол на СРС, или българската прокуратура.

Това заяви пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание заради твърденията му за незаконно подслушване на политици и протестиращи по време на протестите миналата година.

„Оказа се, че Бюрото за контрол на СРС е извършило проверка, която не е приключила в цялост. В частта, която е приключила, по 45 от сигналите от общо 80 подадени няма установено подслушване. Прокуратурата е направила нещо повече – тя се е самосезирала, образувала е досъдебно производство, което впоследствие го е прекратила поради липса на данни“, продължи тя.

Атанасова подчерта, че „вътрешният министър повече от два месеца във всяко свое медийно участие е говорил единствено и само, че ГЕРБ е изградила такава система, че да контролира опозиционни към онзи момент политически лидери и да наблюдава процесите, което категорично не е доказано по никакъв начин.

„Това мога да нарека в буквалния смисъл лъжа, ако то не е подкрепено с данни, факти и обстоятелства и ако не е установено по надлежния ред“, заяви тя.

По думите ѝ ГЕРБ никога не са поставяли политически чадър над някого. Притеснително е, ако институциите не функционират по определен от закона начин. Такива твърдения, обаче, трябва да се доказват в съда, „защото господин Рашков не е последна инстанция“.

„Мен също ме притеснява и затова през следващата седмица ние желаем отново да изслушаме министър Рашков, както желаем да изслушаме и председателя на Бюрото за контрол на СРС, защото това е единственият орган – не министърът, пък било той и Рашков, който може да установи при всички данни, факти и обстоятелства по отношение на различни досъдебни производства или искания от различни служби за използване на СРС“, отново подчерта Атанасова.

Според нея, ако всичко казано от министър Рашков не се потвърди категорично от институция, „са думи, хвърлени в публичното пространство, целящи едно-единствено, което целяха през цялата кампания и което продължава и днес – атака срещу политическия опонент“.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

a9c405ce4 slujeben kabinet qnev bgnes

Дафина Василева: Да продължи служебното правителство като редовно без ГЕРБ и ДПС!

a68d86916 ivan geshev2 bgnes

Депутатите викат Гешев на изслушване днес