Home » България » Децата и кибертормозът: Проблемите не трябва да се замитат

Децата и кибертормозът: Проблемите не трябва да се замитат

Сподели новината
Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз, посочва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на децата в училищна възраст. Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша.

Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет посочва, че понякога онлайн тормозът започва като майтап.

„Децата невинаги разбират силата на думите. Никой не им обяснява в училище, че думите нараняват. Родителите често пропускат да обяснят защо трябва да използваме щадящи думи и как комуникираме с другите. В интернет децата играят, общуват, търсят интересни неща. Имат свой виртуален живот, който възрастните често подценяват. Всичко, което се случва в офлайн света, се случва и в онлайн света“, обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според експерти агресията в много случаи е и вербална.

„В училище липсва системна работа върху това децата от един клас да станат общност и да придобиват социално-емоционални умения. Когато видим, че има проблем, възрастните не трябва да го замитаме. Семейството има ключова роля как едно дете се държи в интернет и в офлайн пространството. Трябва да се замислим как говорим на децата си за различието“, смята Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

Много често между родители и училище се образува пропаст, защото липсва комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар