Home » България » Димитър Ганев: С това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП-ДБ

Димитър Ганев: С това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП-ДБ

Сподели новината

Намираме се в един процес, който е преговорен и започна с меморандума на ПП-ДБ. Предложението на ГЕРБ е контрапредложение, при коeто, ако се завърши процесът и се постигне консенсус, ще бъде на основата на общо споразумение, без значение от наименованието. Това ще бъде типично коалиционно споразумение с типична коалиция. Това каза социологът Димитър Ганев в предаването „България, Европа и светът“ на Радио „Фокус“ по повод споразумението за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, което бе представено от партията на Бойко Борисов по-рано днес.

По думите на социолога това споразумение е добра новина. „Това е европейската практика – да бъде ясен разписан механизъм за взимане на решения.

Нежеланието на ПП-ДБ да се нарече коалиция, беше и причината да не бъде подписано споразумение. Поради тази причина бяха допусната гафове заради неуточнението на този механизъм“, посочи Ганев.

„ПП-ДБ не искаха да наричат това коалиция, за да се оправдаят пред електората, че не е коалиция, а една сглобка.

Според Димитър Ганев с това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП-ДБ и добави, че единствено ДПС е възможността, защото няма други евроатлантически партии. „Опитът чрез меморандума да внесат форма на дистанция с ДПС беше тяхна цел. Въпросът е, ако искат управлението да продължи работа по КПКОНПИ, съдебна реформа – ДПС е партньор, който няма как да бъде заобиколен“, каза социологът. Той смята, че или се работи с ДПС, или тези регулатори остават със същия състав. „Много трудно би станало без ДПС“, уточни събеседникът.

Не виждам някой от пунктовете да е притеснителен за ПП-ДБ. Основният дебат и препъни камък ще бъде свързан с външния министър. Има варианти за компромис, като създаването на отделно Министерство на европейските въпроси, за да не губят институционална връзка със западните партньори“, обясни Ганев относно споразумението, предложено по-рано днес от първата политическа сила у нас.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар