Home » България » Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви

Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви

„Да обясним защо и как ЕП може да е в ползва на българските граждани, за да сме сигурни че има върховенство на закона у нас“ – това са думите на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, предава директно от срещата ѝ с медии Фрог.

Кьовеши започна своето изявление с думите:

Прокуратурата започна на първи юни да работи. Започнахме да получаваме сигнали от частни лица и компании. Всички ще бъдат анализирани. Имам предвид европейските делегирани прокурори, част от прокуратурата.

Дойдох в София за да се срещна с четирима прокурори за да видя имат ли нужда от помощ в работата си. Това е част от работата ми. ЕПне е завършенм- липсват ни шестима прокурори. Срещнах се с правосъдиния министър Янаки Янев, с главния прокукор Иван Гешев и с ВСС.

Очаквам че прехвърлянето на всичко съществуващи села ще са прехвърлени скоро. Изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да отговорят. Корупция, злоупотреба с европейско пари, организирана престъпност и прочее. Нашите прокурори ще разследват независимо. Трябват ни хора с кураж и нямам съмнение, че ще намерим достатъчно кандидати, които да отговарят на това. Ако българите имат някакви данни, които да са ни полезни, могат директно да ни сигнализират. Всеки е равен пред закона и няма да разделяме хората, които разместваме .Само независима съдебна система може да установи равенство на правото. Имам послание към вас:  ЕП не е чуждестранна институция, а служи на европейските граждани. Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви.

Кьовеши отказва да даде коментар относно вътрешни дебати и конкретно отговор относно настоящи стигнали и разследванията.

При въпрос относно защо България е първата посетена и води ли страната ни по брой получени сигнали, европейският прокурор отговори: „Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук“

„Не става дума за доверие или лично отношение, а за правни задължения. С Гешев трябва да обсъдим някои неща. На база на казаното имаме конструктивно решение.“ – каза Кьовеши, но не даде коментар за това как ще процедира, ако има данни за извършено престъпление от държавния обвинител, тъй като става дума за частен случай.

„Получили сме сигнали от ОЛАФ. Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура“ – добави Кьовеши.

Ще разследват и всички случай от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институацията: „Да, ще разследване влиятелни, богати и опасно хора“ – каза прокурорката.
 
А дали двойната подчиненост на делегираните прокурори притеснява Кьовеши – „Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос няма. Никой не може да се намесва в работата им.“ – коментира тя.
 
„Във всяка членка имаме прокурори които да правят разследванията. На централни ниво ще има мониторинг и ако се наложи, ще се дават инструкции Очаквам, че всички институции и граждани да уважават тази независимост“ – уточни Лаура Кьовеши.

Ако някой се опита да се намеси в дейността си, ще оповестя публично това. Ако някой политик се обади на някого, ще го оповестя публично“ – заяви европейският главен прокурор.

Любопитно е, че от „Правен свят“, сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона „Магнитски“ – попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

„Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията“ – сподели Кьовеши.

На въпроса вярва ли на българската прокуратура, че върши работата си съобразно закона – Кьовеши отговри „Не съм обсъждала с никого специфични случаи. Дойдох, за дс обсъдя процедурата по избор. Не съм тук, за да обсъждам българската прокуратура“

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената