Home » България » Директорът на „Сиела Норма“ обясни защо резултатите от изборите не могат да бъдат манипулирани с ключа

Директорът на „Сиела Норма“ обясни защо резултатите от изборите не могат да бъдат манипулирани с ключа

Сподели новината

„Терминът кодове означава различни неща. Хубаво е да уточним, че има един изходен код – това е написано на програмен език, а програмата може да бъде прочетена от компетентни хора. След това изходният код се компилира и се получава изпълнимият код. Изходният код на операционната система също е наличен. Има и един ключ, който много хора наричат код, с който тези програми, които ще работят в машината за гласуване, се подписват, за да е сигурно, че не може да запишеш върху тази машина нещо неправилно. Този ключ се генерира в последния момент от ЦИК“, обясни изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в студиото на „Денят ON AIR“.

Резултатите не могат да бъдат манипулирани с ключа, тъй като има и други нива на защита, „Има smart карти, които имат подписи и само с тях може да бъде подписан резултатният файл. Те са 12 хиляди – различни. Трябва да имаш всичките, за да можеш да подпишеш изходните резултатни файлове, които отиват за преброяването“, допълни Тодоров.

Няма разлика между разписките и информацията от машината, каза гостът и даде пример с изядената разписка на предишни избори.

„Случва се някой без да иска да я изпусне, да я сложи в джоба си, защото смята, че като е гласувал на машина не дължи и разписка в урната. Разминаванията са с 1 бройка – от 400 гласували, намерили 399 разписки, а машината отчела 400. Ако това е проблемът – 5 гласа от 2 млн. и половина на България, гарантирам, че няма толкова честни избирателна система никъде по света, ако разликата е 5 гласа“, заяви изпълнителният директор пред Bulgaria ON AIR.

Разлика в начина на работа между машините „Мадуровки“ и тези в Щатите почти няма – един и същ производител, същите технологии, коментира гостът.

„Те са уникални за всяка държава, съобразявайки ги със специфичните изисквания на местното законодателство. Между българските и белгийските машини има известна разлика“, посочи Тодоров.

Машините се съхраняват в частен склад, каза изпълнителният директор на „Сиела Норма“. Той не посочи колко струва наемът, но коментира, че в месеците без избори е бил около 30-35 000 лева, а по време на избори около 100 000 лева.

Поставете оценка:

3.4

Оценка 3.4 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар