Home » България » Дончева: Служебното правителство прави каквото трябва за измитане на модела ГЕРБ

Дончева: Служебното правителство прави каквото трябва за измитане на модела ГЕРБ

Сподели новината

„Като генерална линия служебното правителство прави каквото трябва за измитане на модела ГЕРБ, за изваждане на лалугерите от дупките и за промени, които са необходими. Това коментира Татяна Дончев от „Изправи се! Мутри, вън!“ в предаването „Лице в лице“.

Според нея работата на кабинета се затруднява от няколко важни елемента, които биха могли да се избегнат в предишния парламент, ако той е работил още две – три седмици.

„Законът за държавния служител и Законът за държавната администрация, както и Законът за публичните предприятия, приети от ГЕРБ, бетонират различни техни назначения. Бихме могли да улесним служения кабинет и ако бяхме направили правителство, макар и за една седмица, с малко променени министерства“, обясни още Татяна Дончева.

„Надявам се от всичко това да извлечем поука, иначе в служебния кабинет има професионалисти и борци, както има и мишоци, които не са се чули и няма да се чуят до края на мандата“, заяви Дончева. По думите ѝ това са министрите на транспорта, на туризма, много спорове има и в министерството на земеделието.

Според Татяна Дончева това правителство не работи като предизборен щаб на президента. „Разбира се, че това правителство ще се свързва с Румен Радев, който е негов патрон по дефиниция и някои ще го харесват, а други не. Но да се нарича това предизборен щаб на Радев ми се струва просто опорна точка“, заяви Дончева.

По думите ѝ представителите на служебния кабинет вадят целенасочено информация, но ако тя злепоставя политическа партия ГЕРБ, доскорошни министри и държавни администратори, това е защото такива са фактите. „Истината трябва да се знае, за да възтържествува справедливостта, трябва този път да се отиде до край. Трябва да има хора в затвора, трябва да има хора с конфискувано имущество, което е откраднато, защото този 12-годишен грабеж на българските граждани, трябва да бъде наказан“, смята тя.

Татяна Дончева заяви, че няма съмнения, че някои хора са били подслушвани. По думите ѝ, протестите също са били подложени на някаква форма на контрол. „Като адвокат, който влезе в някои от делата на протестите, знам, че има специални разузнавателни средства, използвани за хора, за които дори не беше доказано, че имат пряко участие в протестите. Срещу тези хора има образувани дела и те бяха арестувани, на някои от протестърите още не са върнати телефоните“, обясни Татяна Дончева и добави, че прокуратурата не ги връща.

Дончева коментира и въпроса за санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“.

„Всички страни имат поглед върху корупцията, който се формира на работата на дипломатите в София, от името на техните държави и техния бизнес, които участват в икономическия живот на България. Те могат да кажат кога са давали, на кого са дали, колко и какво са получили срещу това“, каза тя. Според Дончева преките последици от закона „Магнитски“ тепърва ще стават ясни.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената