Home » България » Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията

Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията

Корупцията у нас не е спорадична проява, а е изключително добре организирана система, която се е изградила в продължение на десетилетия. Подходът срещу нея трябва да е систематичен, а не с отделни прояви срещу отделни фигури. Трябва да се постави началото на дългосрочен процес и топката е в изпълнителната власт.

Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио д-р Борис Велев водач на листата на Републиканци за България в 25 МИР – София и координатор на сектор „Правосъдие“ в партията.

По думите му службите и по-специално ДАНС, трябва да са отговорни за това, защото там се събира информация за всеки случай, който би представлявал престъпление.

„Това е службата, която трябва да систематизира тази информация и от там насетне да я подава към прокуратурата. Тогава, когато тази информация не се събира или се филтрира, или се използва за други цели, няма смисъл да говорим за борба с корупцията – такава просто не може да бъде осъществена“, каза д-р Велев. По думите му превенцията е един от стълбовете за борбата с корупцията.

„Това значи всеобхватен пакет от мерки“, коментира юристът.

На въпрос относно обществените поръчки, които са и двигател на политическа корупция, д-р Борис Велев коментира, че когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти, за които държавата харчи милиарди, е ясно, че няма много български фирми, можещи да изпълнят такава една поръчка.

„Там става въпрос не само за корупция, но включително и за картелни споразумения. И отново разковничето е – да имаме един прозрачен процес, един процес, в който публичният интерес е максимално гарантиран. Това става с функциониращи институции“. Защото, когато една компания знае, че ако си позволи такова поведение много лесно ще бъде разкрита, тогава и корупционният натиск ще спадне, добави юристът.

По думите му България има нужда от нов, като философия, Закон за устройство на територията. Д-р Велев обоснова мнението си с факта, че в момента общини, които са с население под 30 000 души, според ЗУТ, нямат задължение да изграждат тротоари и каквато и да е публична инфраструктура.

„Създава се един омагьосан кръг и абсолютен хаос, който е идеална среда за процъфтяване на корупцията“.

Борис Велев даде пример и с някои райони на София, където са издадени строителни разрешения „на килограм“ и всичко се прави на парче. „Това, което се случва в последните 10-15-20 години е истинско безобразие“. Юристът посочи, че има цели квартали в София, с десетки хиляди души население, без регламентиран достъп до централната градска мрежа. Такъв например е кв. Витоша, като единственият му изход към Симеоновско шосе е улица, която всъщност е частен терен.

„Този хаос е отражение на факта че имаме неадекватно законодателство и то генерира една огромна корупция. Това е нещо, което трябва да се промени“, категоричен е д-р Борис Велев.

По повод начините за избягване на корупция в сектора на здравеопазването, на първо място трябва тотално да се преосмисли философията на финансиране, която в момента е абсурдна, убеден е юристът. „Една Здравна каса определя някакви здравни пътеки и максимални цени за финансирането им“, каза д-р Велев и добави: „Годишно харчим около 5 милиарда за здравеопазване, а на практика здравеопазването е нула“.

На въпрос от какви промени се нуждае начинът на избор и позиционирането на главния прокурор, той припомни убеждението на Републиканци ца България, че с изменение на Закона за съдебната система и без да се засяга Конституцията, може да бъде намален мандатът, не само на главния прокурор, но също на председателя на ВКС и ВАС.

„Ние считаме, че продължителността на един такъв мандат би следвало да е 5-годишна, каквато е и на останалите мандати в съдебната власт. В крайна сметка тези три големи фигури не изпълняват собствена програма, а прилагат закона“. Д-р Борис Велев коментира още, че България има редица препоръки и трябва да се мисли за въвеждане на отчетност и възможност главният прокурор да бъде разследван. „Защото в момента теоретично такава възможност има. Но на практика това няма как да се извърши“.

„В Републиканци за България, като цяло, считаме, че специализираното правосъдие трябва да бъде закрито“, коментира юристът.

В настоящия си вид напълно неефективна е и КПКОНПИ – доказателство е сравнението между сумите, които българският данъкоплатец дава за издръжка на тази комисия и сумите, които тя връща в бюджета, обясни д-р Борис Велев.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената