Home » България » Емил Радев: Нито ЕК, нито ЕП са пречка пред членството ни в Шенген. А някои държави, които вече 12 години ни блокират

Емил Радев: Нито ЕК, нито ЕП са пречка пред членството ни в Шенген. А някои държави, които вече 12 години ни блокират

Трябва да сме реалисти, защото когато само искаме да видим захаросаните новини, ние не можем да си направим на практика реална оценка за това, което се случва и да действаме трезво и реалистично. Вярно, имаше много силно послание в речта на Урсула фон дер Лайен, която засяга пряко българите, от една страна, тя заяви, че в извънредните ситуации като последните наводнения и температурни аномалии, ние не сме сами и можем да разчитаме на европейската солидарност. И второто, което особено беше важно за Българя, тя заяви, че “България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги допуснем в него, без да се бавим повече“. Това каза за аудиокаста „Това е България“ на „Фокус“ заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Емил Радев. Според него това е бил поредният много силен сигнал от ЕК. , която заедно с ЕП подкрепя напълно членството на България и Румъния като пълноправни членове в Шенгенското пространство.

„Но ние знаем, че нито ЕК, нито ЕП са пречка пред нашето членство, пречка е решението на Съвета и по-точно на някои държави, които вече 12 години ни блокират и налагат вето на нашето приемане. И за съжаление, сигналите от Австрия дойдоха почти незабавно. Тъй като тази тема е особено популистка в момента и в Австрия, и в Нидерландия, даже се говори в момента и за затваряне на границите с Полша и с Германия от страна на Австрия с цел да се справят с миграцията и т.н. и това се използва много във вътрешно-политическите битки, които се разразяват в тези две държави. Ние виждаме, че все още надежда още в октомври месец, както беше заявило испанското председателство да бъдем приети в Шенгенското пространство, засега няма“, коментира още Радев.

Той каза още, че все пак остава резервната дата през декември, но подчерта, че от днес има една много добра новина, която определи като „победа за България“.

„Днес ЕК и председателката Урсула фон дер Лайен прекратиха механизма за сътрудничество и проверка, с която се наблюдаваха съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и борбата с организираната престъпност у нас. Комисията въведе тези доклади още в далечната 2007 г., като първоначално се извършваха препоръки и проверки на всеки 6 месеца, по-късно веднъж годишно. 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на докладите за нашата страна, заради достатъчно изпълнение на препоръките, които беше дала тогава имаше 17 препоръки. И най-накрая вече сме факт на официалното прекратяване на този механизъм. И Урсула фон дер Лайен заяви: “Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат в присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е дало нашите основни общи ценности като съюз и двете държави-членки, постигнаха резултати по важни реформи през последните години“. И именно заради това прекратяват механизма за сътрудничество и проверка, което беше една от темите, които Нидерландия беше поставила като условие пред България. И ето, че ние след повече от 10-годишна борба за прекратяване на този механизъм, вече виждаме и резултата. България и Румъния оттук нататък ще бъдат оценявани единствено по общоевропейския хоризонтален механизъм и няма да има вече такава дискриминация само ние и Румъния да бъдем подлагани на такава оценка и препоръки, отделно от всички други държави-членки, което е добрият сигнал“.

Емил Радев припомни, че това беше условие, което беше поставила Нидерландия, когато наложи ветото ни през декември м.г. за приемането ни в Шенген.

„Така че има някаква светлина в тунела, но ние трябва да работим много добре. Ние виждаме, че румънците правят наистина решителни движения, включително да заведат дело за понесените вреди и пропуснати ползи от неприемането им в Шенген. Даже в следващите седмици, ние сигурно ще разгледаме и петицията от Румъния, която иска ЕП да се присъедини от страната на Румъния пред това дело пред съда на ЕС. Така че не можем да оставим само да бъдем заложници на вътрешно-политическите битки в Австрия и в Нидерландия, ние трябва да вземем и някакви мерки, защото абсолютно дискриминационно и незаслужено ние стоим вече 10-11 години, след като сме изпълнили всички условия за приемането ни в Шенгенското пространство вън, и търпим огромни щети, огромни щети. Само транспортния бизнес понася над 150 милиона евро щети годишно от това, че ние сме вън от Шенгенското пространство. Да не говорим за туризма, спедицията, да не говорим за всички граждани, които чакат с часове по граничните пунктове, камионите, които с дни чакат да преминат през границата. Всичко това нанася огромни щети и на бизнеса и на гражданите, на 26 милиона граждани и това на практика е много дискриминационно и поражда антиевропейски усещания в гражданите на България и Румъния“, каза заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Поставете оценка:
2.5

Оценка 2.5 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар