in

Енергийният министър: По отношение на ”Балкански поток” сме се отказали от едни сигурни 1, 350 млрд. лв

По отношение на ”Балкански поток” ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около милиард и 350 милиона лева по стария транзитен договор, който сме имали и освен това сме задлъжняли с още толкова, за да започнем да строим нов газопровод, който би могъл да се започне и с тези постъпления, които сме имали по стария договор за транзит.

Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков пред журналисти. Той каза още, че когато е правена финансовата рамка не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното използване в бъдеще, което върви с тенденция към намаляване. Фокусът на нашите действия ги налагат обстоятелствата. Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2.

Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества, заяви Живков.

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има притеснителни неща – очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Живков обясни, че в писмо до изпълнителната компания “Авакс”, където министерството заявява, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен, ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обещетенията по договора, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Оф Нюз

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

3ac30e289 komitova petkov fb

Комитова и Петков: И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки

6b3d55f34 minekov fb

Проф. Минеков: Целият съм в жалби. Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години