Home » България » Ето кои фирми разследва Европрокуратурата
d0b5d182d0be d0bad0bed0b8 d184d0b8d180d0bcd0b8 d180d0b0d0b7d181d0bbd0b5d0b4d0b2d0b0 d0b5d0b2d180d0bed0bfd180d0bed0bad183d180d0b0d182 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Ето кои фирми разследва Европрокуратурата

Ето кои фирми разследва Европрокуратурата

След като кабинетът на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши съобщиха, че са иззели строителна техника у нас за 6 млн евро заради евентуални злоупотреби с евросредства, проверка на NOVA установи кои са фирмите, станали обект на разследване в Люксембург.

В началото на тази година Министерството на иновациите и растежа е предало материали на Европейската прокуратура за евентуални злоупотреби с евросредства, каза ресорният министър.

“Още от януари месец работим много активно и даваме много материали на Европейската прокуратура по всички досиета, за които те ни питат и се надяваме да има допълнителни резултати скоро”, каза Даниел Лорер.

Само преди дни от кабинета на Лаура Кьовеши съобщиха, че са иззели строителна техника за 6 милиона евро, закупена с европари. Във фокуса на разследването са 9 фирми, за които има съмнения, че са представили неистински документи, за да получат финансиране от Брюксел. От наши източници научаваме предполагаемите имена на фирми, които се разследват. След справка в Търговския регистър решаваме да проверим и кой живее на адресите на дружествата.

Първа спирка се оказва жилищен блок в столичния квартал „Люлин”.

Прави впечатление, че две от разследваните фирми са регистрирани със седалище в два съседни блока в столичния квартал „Люлин”.

Оказва се, че общо 4 от 9-те фирми са регистрирани в „Люлин”.

Един от блоковете в квартала е бил посетен от разследващи от ГДБОП преди няколко дни.

Мъж, който живее в блока твърди, че за фирма „Амбър Ойл” и управителката ѝ Виолета Захариева научил от полиция.

“Не я познавам, никой не познавам. В прокуратурата бях. Там дадох сведения. Питаха ме познавам ги. И естествено никой не познавам”, казва мъжът.

Други две от разследваните фирми са в центъра на София. Офисите им от години били необитаеми, разказват съседи.

“Полицаите идваха и си отидоха, защото се оказа, че не е тук”, споделя жена от блока.

Една от фирмите е регистрирана на този адрес в столичния квартал „Овча купел”. Хората обаче разказват, че тази къща е била продадена преди няколко месеца.

Освен в София разследването и стигнало и до фирма за Перник. По неофициална информация става дума за техника, ползвана в противоречие при строителството на газопровода „Турски” поток” и при строежа метрото в София.

“По наш анализ проблемите са започнали още при програмирането на тези оперативни програми навремето”, каза министър Лорер.

От Европейската прокуратурата отказват повече информация за разследването.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Карадайъ: Ще обявим курс към предсрочни избори, когато сме готови

В Каолиновско се провеждат възпоменателни събития, посветени на жертвите на Възродителния процес от 1989 година. ...