Home » България » Зам.- министър Дерменджиев: Решенията на повечето проблеми в правосъдието изостават с около 3-4 години

Зам.- министър Дерменджиев: Решенията на повечето проблеми в правосъдието изостават с около 3-4 години

Сподели новината

Решенията на повечето проблеми в правосъдието изостават с около 3-4 години. Основният проблем е бил в т.нар. политическо ръководство. Това е ниво министри и зам.-министри в Министерството на правосъдието. Процесите при тях са спирали, когато е трябвало да се вземе крайно решение. Това каза по „Евроком“ зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев.

Според него това се дължи или на неувереност и некомпетентност, или нежелание да се реши проблеми. По думите му примерите са много.

„Последният случай е отказът на Агенцията по вписванията да представи в Държавна агенция „Електронно управление“ софтуер с отворен код за свързване със системата да публичните, бизнес-регистрите в ЕС, висящата наказателна процедура. Нито един министър или зам.-министър не е успял да повлияе на това решение и да ускори процеса. В моя случай това отне 2-3 дни – да се преодолее съпротивата на шефката на Агенцията по вписванията, да се предложи нова разработка, тя да бъде одобрена от ДАЕУ. За 3 дни ние направихме стъпки, които не са правени 3 години“, обясни той.

По думите му никой не е можел да повлияе на шефката на Националната агенция по вписванията г-жа Козарева. „Очевидно нейният статус е бил по-особен, отколкото длъжността е предполагала Учудвам се, че министрите и зам.-министрите преди нас не са успели да предизвикат тези действия“, поясни Дерменджиев.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената