Home » България » Зоран Заев: Разбирам, че и братята понякога може да се скарат

Зоран Заев: Разбирам, че и братята понякога може да се скарат

Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва да се покаже с действия

Разбирам, че и братята понякога може да се скарат. Но определено България е длъжна и трябва да даде подкрепата си за РС Македония, защото само по този начин ще се развива нашето приятелство, нашето сътрудничество. Западна и Северна Европа ще ни уважава още повече, ако бъдем по-кооперативни и намираме повече начини да увеличим сътрудничеството, както между нашите народи, така и между нашите компании, така че това да бъде от полза и за българския, и за македонския народ“.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в навечерието на посещението си в София, като подчерта своята увереност, че политиците от двете страни ще бъдат достатъчно умни да намерят такова решение, информира БГНЕС.

Той поздрави българския народ и неговите сегашни и бъдещи лидери, които винаги в първите изречения на всички свои изявления казват, че България остава ангажирана с европейската интеграция на Република Северна Македония.

Македонският премиер припомни, че според София, Скопие не работи достатъчно ефективно за прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и настоява за конкретни гаранции.

Голяма част от записаното в него е осъществено в много по-голяма степен, отколкото където и да било по света след подписването на подобни договори.

„Тяхно право е да кажат, че искат още по-динамична реализация на този договор. И ние искаме. Ние искаме, ако може, още утре да пуснем железопътната линия, която свързва Куманово – българската граница със София, а оттам към Истанбул. И ние искаме още утре, както пуснахме част от Коридор №8 Скопие – Миладиновци – Свети Николе – Щип, а оттам до Кочани, от Кочани – Делчево – Берово – Клепало, която е построена изцяло, да имаме същото и към Крива Паланка. Работим върху това и вярвам, че в бъдеще ще бъде още по-динамично”, каза Заев.

БГНЕС припомни, че македонският премиер Зоран Заев ще пристигне утре на посещение в София. Той ще бъде придружаван от вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров и от министъра на външните работи Буяр Османи. Предвидени са срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя Стефан Янев. 

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената