Home » България » Зърнарите не са доволни от споразумението с правителството, протестите продължават

Зърнарите не са доволни от споразумението с правителството, протестите продължават

Протестът на земеделските производители ще продължи и утре, съобщи БНР. Участниците в разговорите в Министерския съвет бяха посрещнати със смесени чувства. Най-силно одобрение срещна забраната за внос на слънчоглед, но протестиращите смятат, че не са изпълнени всичките им искания.

Протестиращите настояват за пълна забрана на вноса:

„Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо – спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността“.

„Много работи има, които не се изпълняват, които бяха заложени в нашите точки“.

„Мисля, че има уловка в тази част, че се визира само слънчогледа като култура, която е проблемна и по този начин се цели да се отпратят зърнопроизводителите и животновъдите да останат без защита. Тях не ги защитава нищо от тези решения, които са взети в момента“.

„Ами например, защо всички лаборатории на другите държави хванаха зърно с радиоактивни там, пестициди имаше, само нашите лаборатории в България не можаха да отчитат нито един ТИР, влязъл с такова зърно. Даже твърдят, че било с по-добри качества от българското. Другото – какво правим? Тровим си децата, нали? И в бъдеще какво ще стане с химикали, които идват? България ще бъде пълна с ракови заболявания. Бъдете сигурни“.

Никой от протестиращите земеделци обаче не отговори през последни дни на въпроса: „Колко от стоката си е продал и на каква цена през последните няколко месеци (от май насам), когато Европейската комисия беше наложила забрана за вноса на украинска селскостопанска продукция в пет държави, сред които и България“.

ЕК отмени забраната на 15-и септември, след като на 2-ри май наложи ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Поставете оценка:
3.5

Оценка 3.5 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар